8 maart 2024 - Internationale vrouwendag wordt traditioneel heel erg gevierd in Afrika. Op Idjwi is er dan normaal ook altijd een groot feest met eten, drinken, dansen en zingen .... Dit jaar echter niet. De mamans hebben beslist dat ze internationale vrouwendag al biddend willen doorbrengen. Bidden voor vrede in Oost-Congo. Ze zijn solidair met alle vrouwen in Noord-Kivu die lijden onder de oorlog en het geweld. Ze vragen aandacht voor deze vergeten oorlog.

 

5 maart 2024 - De voorbereidende werken voor het herbebossingsproject zijn volop aan de gang. Alle scheuten worden opgehaald om te planten. Daarna wordt de kwekerij in orde gebracht om opnieuw te zaaien.

 

4 maart 2024 - De naaicursus vlot goed. Het volgende dat ze leren maken is een hemd. De mamans luisteren aandachtig naar de uitleg van de lerares.

 

29 februari 2024 - De hevige regen blijft voor problemen zorgen op het meer. Hun vissersboot stond weer onder water. Gelukkig hebben ze hem opnieuw kunnen redden. Er waren wel herstellingen nodig, dus onvoorziene kosten.

 

27 februari 2024 - De Jaak Tassetschool in Pelt organiseert dit jaar hun sponsorloop ten voordele van onze projecten op Idjwi. Vandaag hebben we aan alle kleuters en lagere schoolleerlingen uitgelegd wat we met de opbrengst van hun sponsorloop gaan doen. Veel succes op de sponsorloop van 20 maart.

 

14 februari 2024 - De opbrengst van het gemeenschappelijk vele wordt eerlijk verdeeld onder alle mamans

 

3 februari 2024 - Trotse mamans in hun zelfgemaakte kleedjes. Proficiat mamans.

 

27 december 2023 - Het heeft hevig geregend in de regio met vooral in Bukavu veel schade en verschillende dodelijke slachtoffers. Op Idjwi hebben vooral de vissers schade geleden. De hevige regen ging gepaard met grote golven waardoor verschillende vissersboten onder water kwamen te staan. Ook de vissersboot van de mamans. Gelukkig waren ze er op tijd bij en hebben ze hem kunnen redden.

 

December 2023 - De naaicursus verloopt vlot. Ze zijn nog maar goed een maand bezig een hun eerste rok is al klaar. Proficiat mamans, wat een doorzettingsvermogen.

 

2 en 3 december 2023 - we staan met een verkoopstand in de inkomhal van de Alma. Kerstartikelen verkopen ten voordele van onze projecten. Bedankt aan iedereen voor jullie steun.

 

December 2023 - Eén van onze sympathisanten heeft aan familie en vrienden gevraagd om geen verjaardagscadeau te kopen voor hem maar in de plaats daarvan een bijdrage te storten aan Rugendo. Met deze bijdrage hebben wij dan een geit geschonken aan behoeftige families. De mamans hebben zelf de meest onbemiddelde families uitgezocht. Zo hebben wij twaalf families gelukkig kunnen maken. Toch een mooie verjaardagscadeau.

 

6 November 2023 - De eerste "echte" naailes gaat van start. Succes mamans!

 

13 - 28 Oktober 2023 - De scheuten voor de herbebossing zijn ook klaar om geplant te worden. Regelmatig komen er dorpsbewoners en ook mamans langs bij de boomkwekerij om gratis scheuten te halen. Ondertussen zijn de voorbereidingen ook bezig om weer nieuwe scheutjes uit te planten. Na schooltijd vullen de kinderen zakjes met zand. Op die manier verdienen ze een centje bij voor hun ouders. Sinds de start van het project zijn er al meer dan 80.000 nieuwe bomen aangeplant. Toch wel een succes voor een lokaal initiatief.

 

13 - 28 Oktober 2023 - Met de geschenken die we krijgen, een kalkoen, kippen, eieren, rijst, bonen, ... maken de mamans een maaltijd voor de kinderen uit de buurt. Ongelooflijk hoeveel kinderen ze te eten kunnen geven met beperkte middelen. Er zijn zeker 150 kinderen langs geweest. En hoe ze de orde kunnen bewaren in de chaos ....

 

13 - 28 Oktober 2023 - Tijdens ons verblijf hebben we de aftrap gegeven voor de naaicursus. Heel veel mamans willen graag leren naaien om zelf hun kleren en die van hun kinderen te maken of te verstellen. Dat bespaart hen weer op het gezinsbudget. Uiteraard zullen er ook wel mamans bij zijn die er een extra centje mee kunnen bijverdienen door voor anderen te naaien. Na de cursus blijven de machines ter beschikking van de mamans om te gebruiken. Lachende en ook een beetje zenuwachtige gezichten als ze de eerste keer achter de naaimachine zitten.

 

13 - 28 Oktober 2023 - Vorig jaar hadden we een foto gemaakt van elke maman met ons . Die hebben we nu bij als cadeautje. En of ze er blij mee zijn, zie ze stralen.

 

13 - 28 Oktober 2023 - De dagen erna gaan we bij alle mamans thuis op bezoek. Ze vertellen dan hun meer persoonlijke bezorgdheden en problemen. Maar ook hun successen van het afgelopen jaar. Wat ze gerealiseerd hebben dankzij het microkrediet en met hun gekweekte lammetjes. Dat is altijd weer plezant om naar te luisteren. Zo merk je dat er wel degelijk een verschil kan gemaakt worden in hun leven.

 

13 - 28 Oktober 2023 - Ons jaarlijkse bezoek aan de "mamans" begint altijd met de algemene vergadering. Ze overlopen de verschillende projecten van het afgelopen jaar. Wat is er goed gelopen, wat kan er beter. Ze doen ook suggesties voor nieuwe projecten. Maar vooral is het een moment van blij weerzien. Samen eten, zingen, dansen, cadeau's uitwisselen, .... en feesten! Dankbaar om iedereen gezond en wel terug te zien.

 

Oktober 2023 - Ondertussen hebben ook de laatste mamans hun tweede geit gekregen.

 

Oktober 2023 - De eerste groep mamans zijn klaar om te starten met de opleiding naaien. Ze wachten op ons om de aftrap te geven. Gelukkig hebben alle naaimachines, samen met de geiten, het transport over het meer overleefd.

 

Oktober 2023 - De groep mamans breidt verder uit. In Lushindi zijn er vijf nieuwe leden. We kijken er naar uit om kennis te maken als we volgende week daar zijn. Welkom mamans bij deze dynamische groep!

 

Oktober 2023 - Als we binnenkort op bezoek gaan, willen we weer winkelmanden meebrengen. De mamans zijn volop in de weer om een voorraad kleurrijke manden aan te leggen. In groep werken en ondertussen bijpraten is altijd leuker dan alleen.

 

September 2023 - Bij de start van het zaaiseizoen is er altijd veel werk om het veld voor te bereiden. Tijd om samen aan de slag te gaan dus. Teamwork!

 

September 2023 - Een nieuw schooljaar start, dat wil dus zeggen, nieuwe uniformen voor 50 leerlingen. En uiteraard betalen we ook dit jaar weer het schoolgeld voor de middelbare school studenten en het examengeld.

 

Augustus 2023 - De jong scheuten van het herbebossingsproject beginnen al goed te schieten. Tijdens de schoolvakanties helpen de kinderen mee om de zakjes te vullen met zand. Zo kunnen ze een centje verdienen waarmee de ouders dan hun schoolgerief kunnen betalen. 

 

Juli 2023 - De sessies familieplanning werden opgestart in Lushindi. Bij mooi weer gaan ze gewoon door buiten, onder de boom.

 

Juli 2023 - De voorbereidingen voor de naaicursus zijn volop aan de gang. Een aantal machines werden aangekocht en worden gemonteerd. Een deel van het naaimateriaal (garen, stof, schaar, lintmeter, ...) is er ook al.

 

Juni 2023 - Het 4de Pijlersteunpunt geeft dit jaar subsidies aan 135  4de pijlerinitiatieven waaronder ook Rugendo vzw. Bedankt 4de Pijlersteunpunt voor jullie vertrouwen. Naast financiële steun bieden zij ook ondersteuning door advies, vorming en netwerkmomenten. Bovendien zetten zij op hun website initiatieven van over de hele wereld in de kijker. Zoals dit mooi artikel over Rugendo vzw.

 

25 mei 2023 - Congoforum publiceert een artikel (in het frans) over het initiatief van Rugendo en EDI om noodhulp te leveren aan de slachtoffers van de overstromingen in Kivu. Zij benadrukken het belang van lokale organisaties voor de hulp aan de slachtoffers. Dank je wel Congoforum om dit in de kijker te zetten. Hun artikel lees je hier.

 

23 mei 2023 - Ook dit jaar vallen we weer in de prijzen bij Lions Atomiq en mochten we langs gaan om een mooie cheque in ontvangst te nemen. Bedankt lieve dames voor jullie steun en vertrouwen in onze organisatie. Al voor het vijfde jaar. Vrouwen steunen vrouwen over de landsgrenzen heen. Mooier kan het niet zijn.

 

20 mei 2023 - Onze lokale partner E.D.I. (Ensemble pour le Développement d'Idjwi) brengt noodhulp naar de regio van Kalehe, meer specifiek naar Nyamukubi, om de slachtoffers van de overstromingen te ondersteunen. De streek van Kalehe telt vele honderden doden en volgens de VN zijn er zo'n 100.000 mensen dakloos. De goederen werden overhandigd aan het comité van de slachtoffers dat zelf verder zal zorgen voor de verdeling ervan. De noodhulp bestond uit kookgerei (kookpotten, borden, kommen, ..), dekens, zeep en levensmiddelen zoals rijst, olie en suiker. 

 

16 en 17  mei 2023 - In restaurant Davide (Kloosterstraat 11 in Mol) gaat de eerste editie door van het eetfestijn ten voordele van Rugendo. Twee avonden gezelligheid, leuke mensen, lekker eten, fijnen wijnen, ... en veel interesse voor onze werking en projecten. Avonden die energie geven! Dit eetfestijn  is een initiatief van Linda en Luigi van restaurant Davide die voor het lekker eten zorgen. Paul van Wine Art voorziet de fijne wijnen. Veerle en Wim staan garant voor een feilloze bediening.

 

April 2023 - Een tweede groep mamans is gestart met de opleiding ecologische kookvuren maken. Deze keer zijn de vrouwen in Lushindi aan de beurt. Ecologische kookvuren maken is hard werken en alles wordt met de hand gedaan.

 

Maart 2023 - Zoals elk jaar vieren de mamans internationale vrouwendag. Met een vergadering, een feestmaal en dansen en zingen. De maaltijd delen ze met de kinderen uit de omgeving. 

 

Januari 2023 - Na het oogstten, wordt de opbrengst van het gemeenschappelijk veld verdeeld onder de vrouwen. De mamans beslissen zelf wat ze met hun deel doen, zelf gebruiken of verkopen.

 

Januari 2023 -  Het uitdelen van de geiten gaat verder tot alle vrouwen een tweede geit gekregen hebben.

 

Januari 2023 - De laatste verfraaiingswerken en het maison Urafiki is helemaal af.

 
December 2022 - Gans de maand december is het Rugendo Xmas-shopping. We verkopen originele eindejaar cadeaus met een hart. De opbrengst gaat natuurlijk volledig naar onze projecten voor de "mamans". We komen graag met ons assortiment bij je langs. Details over ons assortiment en de prijzen vind je hier.

 

November 2022 -  Alle "mamans" krijgen opnieuw een geit. Of twee varkens, ze mogen zelf kiezen. Deze keer moeten ze het eerste lammetje niet doorgeven. Ze kunnen direct starten met het uitbreiden van hun veestapel. Zo kunnen ze een kleine buffer opbouwen om hen te helpen in moeilijke momenten. Een mooi eindejaar cadeau voor elk van hen.

November 2022 - Alvorens het regenseizoen start moeten een aantal daken dringend hersteld worden. Een droog huis is een minimum om comfortabel te kunnen slapen.

 

6 November 2022 - Rugendo organiseert de beklijvende documentaire "L'Empire du Silence" van de Belgische filmmaker Thierry Michel over de oorlog die het Oosten van Congo al meer dan vijfentwintig jaar teistert. Na de film is er een nabespreking met Elien Spillebeen (of Sandrine Ekofo) en Elisabeth Masika Sekanabo. De vertoning gaat door om 14h in zaal 't Getouw in Mol.

 

September 2022 - De opleiding "ecologische kookvuren maken" is achter de rug. De deelnemers krijgen gereedschap en het basismateriaal zodat  ze dadelijk zelf kunnen starten met vuren maken. Ook de vuren die ze tijdens de opleiding gemaakt hebben, krijgen ze om te verkopen. Binnenkort start in Lushindi de opleiding voor een tweede groep.

 

September 2022 - Het nieuwe zaaiseizoen is gestart dus wordt er weer samen op het veld gewerkt.

 

September 2022 - Een cadeau voor de start van het nieuwe schooljaar, een knalrode voetbal. Die hebben we gekregen van vrienden van ons en worden nu met veel kabaal onthaald in de scholen.

 

September 2022 - Een nieuw schooljaar = nieuwe schooluniformen zodat de kinderen fris en netjes naar school kunnen gaan.

 

Augustus 2022 - We hebben weer veel plannen gemaakt voor nieuwe projecten. Onze "klassiekers" blijven gewoon doorlopen, het herbebossingsprogramma dat ze nog verder willen uitbreiden. En de campagne familieplanning met infosessies en uitzendingen op de lokale radio. De infosessies gaan we zelfs op twee nieuwe locaties organiseren. De envelop voor het microkrediet wordt verhoogd want dit blijft één van de succesvolste projecten voor de "mamans". Bijkomend gaan er een aantal lekke daken hersteld worden, nog voor het regenseizoen zodat iedereen droog kan slapen. Alle mamans krijgen opnieuw een geit, of twee varkens, dat mogen ze zelf kiezen. Deze keer hoeven ze het eerste lammetje ook niet terug te geven aan de vereniging. Zoals altijd staan er ook nu weer opleidingen op het programma. Bijna alle mamans hadden interesse in een cursus naaien om zelf hun kleding en die van hun kinderen te maken. De mamans die niet (meer) kunnen lezen en schrijven vroegen om een cursus alfabetisering. We hebben ons geëngageerd om al deze projecten te realiseren. De timing zal natuurlijk mee afhangen van de beschikbaarheid van de nodige budgetten. Maar één ding is zeker, alle projecten gaan er komen.

 

Augustus 2022 - Tijdens de vakantie komen er middelbare schoolkinderen helpen in de boomkwekerij bij de verzorging van de scheuten. Op die manier kunnen ze een deel van hun schoolgeld zelf verdienen. Het te betalen schoolgeld blijft één van de grootste uitgaven voor Congolese gezinnen. Zelfs kinderen van de lagere school komen helpen door de zakjes voor de scheuten te vullen met zand en uiteraard verdienen zij ook een zakcentje. Binnen een paar maanden zijn de scheuten klaar om uitgedeeld te worden. Momenteel is het vooral grevillea dat gekweekt wordt. Het volgend seizoen willen ze ook fruitbomen, mandarijn en sinaasappel, kweken. In een volgende fase denken ze aan mango- en avocadobomen. Nu worden er jaarlijks zo'n 25.000 scheuten gratis uitgedeeld. De vraag is altijd groter dan het aanbod dus willen ze hun kwekerij graag uitbreiden. 

 

Augustus 2022 - Sinds april vorig jaar hebben ze een eigen vissersboot. De boot verhuren ze aan vissers die een deel van de opbrengst gebruiken om de huur te betalen. Op die manier hebben niet alleen de "mamans" extra inkomsten maar we zorgen ook voor een inkomen voor een aantal gezinnen van vissers. Het vissen gebeurt 's nachts. Tussen de twee buitenste boten wordt een net gespannen, met lampen worden de vissen aangetrokken. Na een tijdje wordt het net binnengehaald. Dit herhalen ze een paar keren per nacht. Tijdens ons verblijf was het de eerste keer dat we de boot "live" aan het werk konden zien.

 

Augustus 2022 - Afgelopen jaar werd er een opleiding zeep maken georganiseerd. De "mamans" leerden verschillende soorten zepen maken. De zeep verkopen ze op de markt. Met de opbrengst kopen ze opnieuw producten om een verse voorraad zeep te maken. En uiteraard verdienen ze op die manier een extra cent bij.

 

Augustus 2022 - We krijgen van de "mamans" altijd welkomstgeschenken; een kalkoen, eieren, ananas, .. Hiermee wordt dan een maaltijd bereid die we aanbieden aan mensen die het beter kunnen gebruiken dan wij. Dit jaar worden er  kinderen uit het dorp uitgenodigd van gezinnen die het moeilijk hebben.

 

Augustus 2022 - Na de oogst moet de maniok een aantal weken drogen. Daarna wordt hij tot meel gemalen in hun eigen maniokmolen. De maniokmolen staat op de marktplaats en wordt ook door de andere dorpsbewoners gebruikt. De vrouwen baten de maniokmolen zelf uit met een beurtrol, op die manier verdienen ze er zelf ook iets aan. De rest van de opbrengst gaat naar de vereniging.

 

Augustus 2022 - Het is tijd om de maniok te oogsten op het gemeenschappelijk veld. Na het werk overleggen de vrouwen over wat ze met de opbrengst gaan doen.

 

Augustus 2022 - Een aantal mamans worden opgeleid om ecologische kookvuren te maken. Na de opleiding krijgen ze het gereedschap en een beetje materiaal zodat ze zelf dadelijk kunnen starten met de productie van de vuren. De vuren verkopen ze op de lokale markt. Ecologische kookvuren zijn veel gezonder, veiliger, goedkoper en beter voor het milieu dan hun traditionele vuren. Een informatiecampagne op de lokale radio informeert de dorpsbewoners over de vele voordelen. Wil je graag meer weten lees dan het artikel dat we hierover publiceerden.

 

Augustus 2022 - We gaan ook bij de vrouwen thuis op bezoek. Dat zijn de momenten dat ze ons kunnen vertellen over hun persoonlijke verwezenlijkingen maar ook over hun zorgen en bezorgdheden. Op de algemene vergadering spreken ze immers in het algemeen belang. Deze bezoekjes geven altijd opnieuw meer inzicht in hun dagdagelijkse bekommernissen. Op onze wandelingen door het dorp wordt we steeds vergezeld van een groepje kinderen.

 

14 Augustus 2022 - Na tweeënhalf jaar zijn we eindelijk nog eens bij onze vrienden op Idjwi. Het is een heel hartelijk en emotioneel weerzien. Al dadelijk de eerste dag is er een algemene vergadering waarop de mamans een aantal nieuwe projecten voorstellen. Maar we nemen vooral tijd om bij te praten, te zingen, te dansen, te eten, te feesten, cadeaus uit te wisselen. Een geweldig mooie dag is het.

 

3 Augustus 2022 - Start van de opleiding "ecologische kookvuren produceren". Weer iets waarmee de "mamans" aan de slag kunnen om extra geld te verdienen. Bovendien zijn deze ecologische kookvuren beter voor de gezondheid van vrouwen en kinderen, veiliger, goedkoper en beter voor het milieu. Wat wil je nog meer. Lees ook ons artikel over ecologische kookvuren als je graag meer wil weten.

 

21 Juni 2022 - Ook dit jaar vallen we weer in de prijzen bij Lions Atomiq en mogen we een mooie cheque in ontvangst nemen. De dames van Lions Atomiq steunen de dames van E.D.I.. Dank jullie wel voor jullie steun en vertrouwen.

 

22 Mei 2022 - Vandaag vind je onze verkoopstand op de Molse Metten. Er is veel aandacht voor onze organisatie en onze projecten. We worden zelfs geïnterviewd door radio Mol. Een vruchtbare dag.

 

7 Mei 2022 - We staan met een verkoopstandje op de Alfons Smet-markt in Dessel. De opbrengst gaat uiteraard naar onze projecten.

 

26 April 2022 - De nieuwe scheuten worden ingezaaid en toegedekt om rustig te ontkiemen. Binnen enkele maanden zijn ze klaar om uitgedeeld te worden.

 

12 April 2022 - De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen van het herbebossingsproject zijn gestart. De loodsen en omheiningen werden vernieuwd of hersteld. Dit moeten ze trouwens continu opvolgen. Ze hadden nog maar juist gedaan met hun herstellingen of tijdens de nacht werd een deel van de omheining gestolen. Dit is uit pure noodzaak omdat de mensen geen geld hebben om het noodzakelijke hout om te koken te kopen. Begrijpelijk maar wel een spijtige zaak natuurlijk.

 

24 Maart 2022 - Naar aanleiding van de maand van de vrouw paraderen de mamans in optocht door het dorp om hun projecten herbebossing en familieplanning in de kijker te zetten. Ze doen dit op de wekelijkse marktdag om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Op hun tocht worden ze vergezeld door muzikanten van de kerk en door acteurs. Met een rollenspel brengen deze acteurs familieplanning onder de aandacht. Jong en oud kijkt belangstellend toe.
Na afloop vieren de vrouwen samen internationale vrouwendag met eten en dansen...

 

12 Januari 2022 - Schoolkinderen uit een naburig schooltje komen langs om scheuten op te halen. Ze willen de omgeving van de school vergroenen. De leraars maken van de gelegenheid gebruik om te spreken over klimaatopwarming en wat ze hier zelf aan kunnen doen. Door de jeugd te betrekken bij ons herbebossingsproject willen we hun interesse voor het klimaat opwekken.

 

6 Januari 2022 - Vandaag moeten we afscheid nemen van Eugénie. Eén van de eerste leden van EDI is vandaag spijtig genoeg overleden. De mamans nemen samen afscheid van hun vriendin. Rust in vrede Eugénie.

 

December 2021 - Onze eindejaarsgeschenken zijn er weer. Ook dit jaar gaat de kerstmarkt in Mol niet door. We komen daarom met plezier bij jullie langs met een assortiment zodat jullie je keuze kunnen maken. Nieuw in ons assortiment dit jaar zijn de pure bieren van "Beer4Nature". Bieren met passie gebrouwen en waarvan de opbrengst gaat naar de aankoop van bossen in de Kempen. Door deze bieren bij ons te kopen steun je dus niet alleen ons herbebossingsproject op Idjwi maar ook "Beer4Nature" in de Kempen.

Wil je graag dat we langskomen met een assortiment, stuur dan een mail naar info@rugendo.be

 

2 December 2021 - Eindelijk zijn de scholen opnieuw gestart dus hoog tijd om nieuwe uniformen uit te delen.

 

November 2021 - Dorpsbewoners komen de scheuten ophalen om te planten op hun veld, tussen de gewassen of gewoon langs de rand van de weg. Ze komen zelfs vanuit de omliggende dorpen met boten de scheuten ophalen. Er is veel interesse voor ons herbebossingsproject.

 

November 2021 - Regelmatig worden er nieuwe sessies familieplanning georganiseerd. De interesse blijft groot. Zowel jong als oud komt luisteren naar de uitleg van de deskundige.

 

23 November 2021 - De Molse mondiale raad (waarin Rugendo zetelt)  organiseert een interessante gespreksavond, ingeleid door Gie Goris, ex-hoofdredacteur MO*. Het centrale thema van de avond is het nut of onnut van internationale samenwerking. We luisteren eerst samen naar de inleiding van Gie, waarna we met elkaar in gesprek gaan (via moderator) en ervaringen en inzichten kunnen uitwisselen. Gewoon komen luisteren kan ook.  Praktisch: Dinsdag 23 november om 20 uur (deuren 19.30 uur), Zaal 't Getouw, Molenhoekstraat 2, Mol, Inkom gratis, inclusief drankje
Graag inschrijven via deze link

 

November 2021 - 11.11.11. lanceert de campagne "Investeer mee in een betere wereld".  Investeren doet iedereen. Maar de beste investering is die waar iedereen beter van wordt. Dit is hét moment om een nieuwe solidaire wereld uit te bouwen. Een eerlijke en duurzame wereld levert immers niet alleen veel op voor jou, maar ook voor alle generaties na jou. Een gegarandeerd rendement op lange termijn dus! Investeren kan je ook doen met je tijd en engagement. Rugendo is alvast overtuigd en steunt dus volop deze campagne. Jij toch ook!

 

4 September 2021 - Start van de opleiding "zeep maken" voor de mamans. De mamans leren hoe ze op een artisanale manier kunnen zeep maken. De opleiding bestaat zowel uit theorie als uit praktijk. E.D.I. zorgt voor het nodig materiaal, werkkledij en de basisproducten. De mamans verkopen hun zelfgemaakte zeep op de markt en geven een kleine vergoeding aan E.D.I. voor het gebruik van het materiaal. Zelfgemaakte zeep wordt veel gekocht door de dorpsbewoners, commerciële zeep is voor hen dikwijls te duur. Op 7 September hebben de mamans effectief voor de eerste keer zelf stukken zeep gemaakt, fel blauwe of gele. Veel succes mamans met de opleiding en vooral daarna met de productie en verkoop van de zeep.

 

September 2021 - Idjwi is lang gespaard gebleven van corona maar nu lijkt het er op dat de derde golf ook op het eiland slachtoffers maakt. In de grote steden Goma en Bukavu was het al duidelijk dat er opnieuw een opflakkering was van corona. De hospitalen liggen vol en er zijn meer overlijdens dan normaal. Ze spreken van een "zware griep" of van een "bizarre griep" die veel slachtoffers maakt. Door het veelvuldig verkeer van mensen tussen Idjwi en de steden wordt het risico op corona-besmettingen daar zeer groot. Monvu, het hospitaal op Idjwi, spreekt al over "veel zieken met covid-symptomen", bij gebrek aan testen kunnen ze dit niet met zekerheid bevestigen. We duimen dat deze derde golf snel onder controle zal zijn.

 

September 2021 - De scheuten Eucalyptus en Zilvereik groeien goed. Binnen een aantal weken zijn ze klaar om uit te delen aan de dorpsbewoners. Ondertussen helpen de mamans mee door de scheuten te gieten.

 

1 September 2021 - Congoforum publiceert een mooi artikel over de voedselbedeling van E.D.I. in Goma. Ze vermelden eveneens de noodhulp van de gemeenten Mol en Meerhout die deze actie mee mogelijk gemaakt hebben. Lees hier het artikel op Congoforum.

 

30 Augustus 2021 - Onze lokale partner E.D.I. deelt voedselhulp uit aan een honderdtal gezinnen in Goma die slachtoffer zijn van de uitbarsting van de Nyiragongo. Hongersnood is één van de grote problemen voor de getroffen gezinnen. De mensen leven immers voor een groot deel van hetgeen ze verbouwen op hun akkers. Door de lava zijn de akkers verwoest en hebben deze gezinnen geen basisvoedsel om op tafel te zetten. E.D.I. deelt rijst, mais, soya, olie, vis, ... uit. Het is dankzij de steun van onze sympathisanten en vooral met de noodhulp van de gemeenten Mol en Meerhout dat we deze voedselhulp kunnen organiseren. Heel erg bedankt aan iedereen die ons gesteund heeft.

 

26 Augustus 2021 - Naar aanleiding van "Women's equality day" post 11.11.11. een artikel op facebook waarin ze specifiek Rugendo vzw in de kijker zetten. Onze acties om kwetsbare vrouwen op weg te helpen naar economische zelfredzaamheid kaderen natuurlijk perfect in de doelstellingen van deze dag. Bekijk hier de post van 11.11.11..

 

Augustus 2021 - Ook de opleiding "zeep maken" voor de mamans komt op gang. De werkkledij, het gereedschap en de nodige producten werden al aangekocht. Een aantal mamans hebben een zeepmakerij in Bukavu bezocht om ervaringen uit te wisselen. De opleiding zelf staat gepland voor September.

 

Augustus 2021 - Tijdens de schoolvakantie helpen ook de kinderen met het herbebossingsproject. Ze vullen de zakjes waarin de scheuten worden verpot. Het is ineens de gelegenheid om hen te betrekken bij acties tegen de klimaatopwarming en om hen bewust te maken van de gevolgen.

 

12 Juli 2021 - Ook de gemeente Meerhout geeft noodhulp aan Rugendo vzw voor de slachtoffers van de uitbarsting van de Nyiragongo. Wij zijn heel blij met deze toekenning want nu kunnen we onze acties verderzetten en nog meer gezinnen ondersteunen met voedselhulp. Het is de eerste keer dat de gemeente Meerhout hun noodhulp toekent aan een lokale vierdepijlerorganisatie. We zijn bijzonder fier met hun steun en vertrouwen in ons en onze lokale partner. Dikke merci gemeente Meerhout.

 

Juli 2021 - De scheuten eucalyptus en zilvereik voor het herbebossingsproject beginnen te groeien. Het duurt nog wel een aantal maanden alvorens ze kunnen worden uitgedeeld aan de dorpsbewoners om te planten. Maar de start is weer gemaakt. Dit project kunnen we realiseren dankzij de steun van de provincie Antwerpen.

 

28 Juni 2021 - De gemeente Mol beslist om noodhulp toe te kennen aan Rugendo vzw om de slachtoffers van de uitbarsting van de Nyiragongo bij te staan met voedselhulp. Dank je wel gemeente Mol voor jullie steun en vertrouwen.

 

Juni 2021 - In de mainstream media is er weinig aandacht voor de gevolgen voor de lokale bevolking door de vluchtelingencrisis naar aanleiding van de uitbarsting van de Nyiragongo. Het is vooral de lokale bevolking die zorgt voor de opvang bij hen thuis en die de kosten voor voeding voor hun eigen rekening nemen. Gelukkig hebben organisaties zoals het 4de pijler steunpunt en 11.11.11. wel aandacht voor deze problematiek. Lees hier hun artikels waarin ook de inspanningen van onze lokale partner E.D.I. aan bod komen. "Lokale organisaties schieten bevolking te hulp bij Goma." van 11.11.11. en "Hoe is de situatie nu na de uitbarsting van de Nyiragongo-vulkaan in Oost-Congo?" van het 4de pijler steunpunt.

 

Juni 2021 - Dankzij de financiële steun van vele van onze sympathisanten en zeer bijzonder van Helpingnet (die ons ook al steunen voor onze familieplanning campagne) kunnen we de vluchtelingen van Goma verder blijven voorzien van voedselhulp. Ook van de gemeente Mol verwachten we extra subsidies voor noodhulp. Dus hebben we onze steun zelfs uitgebreid naar andere dorpen. We willen ten allen prijs vermijden dat de vluchtelingen snel terugkeren naar Goma, alvorens de situatie veilig is, alleen maar omdat de druk op hun gastgezin te groot wordt. Onze lokale partner E.D.I. doet al het mogelijk om zoveel mogelijk getroffen gezinnen te bereiken. Zonder jullie steun zouden ze dit niet kunnen. Met een zeer speciale dank aan de gemeente Mol en Helpingnet.

 

22 Mei 2021 -  De vulkaan Nyiragongo barst uit en door de aanhoudende dreiging vluchten de inwoners van de miljoenenstad Goma naar dorpen in de omgeving. Ook op Idjwi komen vluchtelingen toe die onderdak vinden bij familie, vrienden, kennissen, ... De lokale bevolking heeft het vooral moeilijk om voldoende voedsel en andere basisproducten te voorzien voor de vluchtelingen. Ze moeten zelf zien rond te komen met 1 à 2 dollar per dag en hetgeen ze op het land verbouwen. Stel je voor dat je dan ineens het dubbel aantal monden moet voeden.
Alhoewel het niet tot onze normale activiteiten hoort, hebben we samen met onze lokale partner E.D.I. voedselbedeling opgestart voor de getroffen families. Op die manier kunnen we de bijkomende lasten toch enigszins verlichten. De mamans van E.D.I. en hun dochters, in hun fel gele t-shirts, hebben dit zelf in handen gepakt. Bravo mamans.
Wil je ons hierbij financieel steunen. Elke bijdrage is erg welkom. Voor giften van minimum 40 euro/jaar krijg je bovendien een fiscaal attest.
Lees hier hoe je ons kan steunen.

 

April 2021 - De gemeente Mol voorziet eerlijke en originele cadeaus voor hun trouwers. De zelfgemaakte winkelmanden van de "mamans" worden door de Oxfam-wereldwinkel gevuld met lekkere producten vanuit de hele wereld. Een mooi gebaar toch van de gemeente Mol en van de wereldwinkel! De "mamans" zijn super fier dat hun manden ook in België geliefd zijn. En wij ook!

 

1 April 2021 - Afgelopen nacht is onze eigen vissersboot voor de eerste keer uitgevaren. En dit is geen aprilgrap...... De boot bestaat uit drie sloepen die aan mekaar zijn gemaakt. Tussen de middelste en de buiten-sloepen hangen de netten. Er wordt tijdens de nacht gevist met lampen die de vissen aantrekken. Ze vangen vooral Sambaza, een kleine vissoort die door de lokale bevolking gegeten wordt en een belangrijke bron van proteïnes is voor hen. Onze lokale partner E.D.I. asbl (Ensemble pour le Développement d'Idjwi) is eigenaar van de boot. Ze verhuren de boot aan vissers voor een deel van de vangst. Dit wordt dan verdeeld onder de "mamans" of ze verkopen hun deel en genereren zo opbrengst voor E.D.I.. Op die manier geven ze werk aan een aantal vissersgezinnen en serveren ze extra proteïnes op de tafel bij de "mamans". Dit project werd gerealiseerd dankzij de steun van Rotary Mol. 

 
 

Maart 2021 - Ook de jeugd heeft interesse voor ons herbebossingsproject. Ze komen gratis scheuten afhalen om langs hun speelplaats te planten om ze te beschermen tegen hevige winden. Op die manier worden ook zij betrokken bij acties om de klimaatopwarming tegen te gaan.

 

23 Maart 2021 - En we hebben een nieuwe flyer, de derde versie al. Met dank aan Natalie Van Broekhoven voor het mooie ontwerp. Deze keer kozen we voor een ander kleurtje dus werd ook onze website aangepast.

 
 

Maart 2021 - Ondertussen zijn de specialisten vanuit Rwanda toegekomen om de netten te monteren op de vissersboot.

 

Maart 2021 - De zaal van het Maison Urafiki (huis van de vriendschap) is al klaar maar de werken aan de rest van het huis gaan gestaag verder.

 

8 Maart 2021 - Internationale vrouwendag is in Afrika een groot feest. Ook de mamans van E.D.I. vieren dit elk jaar. Het is ook de gelegenheid voor hun jaarlijkse vergadering. Ze bespreken de projecten die op de planning staan en bekijken wanneer en hoe ze ze gaan uitvoeren. Ze maken samen een feestmaal voor henzelf, en voor behoeftigen uit het dorp. En uiteraard wordt er uitbundig gezongen en gedanst. Ditmaal was het feest voor de allereerste keer in hun eigen vergaderzaal van het "Maison Urafiki", die juist op tijd klaar was.

 

27 Februari 2021 - Op 365 Smiles verschijnt de blog "Geef een microlening aan startende ondernemers". Deze blog gaat over hoe, voor ons een kleine financiële gift, een grote impact kan hebben op het leven van vrouwen in lage loonlanden. Er worden een paar mooie concrete voorbeelden gegeven van wat de "mamans" van EDI gerealiseerd hebben dankzij hun microkrediet. Lees hier de blog.
365 Smiles geeft elke dag een tip om jezelf en iemand anders blij te maken. Schrijf je in op de nieuwsbrief en tover elke morgen een glimlach op je gezicht.

 

18 Februari 2021 - Ook dit jaar steunt het 4de pijlersteunpunt onze projecten. Al voor het vierde jaar op rij hebben ze ons aanvraagdossier voor subsidie goedgekeurd. Dank jullie wel voor jullie steun en voor het vertrouwen in onze organisatie en onze projecten.

 

Januari 2021 -  Momenteel is men gestart met de binnen afwerking van het "Maison Urafiki". Eerst wordt de leszaal in orde gebracht zodat die zo snel mogelijk in gebruik kan genomen worden.

 

17 Januari 2021 - De pirogues (houten kano) komen toe op Idjwi. Nu nog de netten en lampen monteren en de vissersboot is klaar voor gebruik. Dit project werd gerealiseerd dankzij de steun van Rotary Mol.

 

30 December 2020 - Zelfs tijdens de laatste dagen van het jaar wordt er stevig doorgewerkt op het veld. De eerste oogst van hun eigen veld wordt binnen gehaald. Bonen oogsten is best zwaar werk.
Het gemeenschappelijk veld hebben we kunnen realiseren dankzij subsidies van de provincie Antwerpen.

 

December 2020 - Het is momenteel regenseizoen en dus de ideale moment om bomen te planten. De dorpsbewoners komen dan ook massaal scheuten halen om op hun eigen terrein te planten.

 

December 2020 - Nu de grenzen met Ruanda weer open zijn, werd het materiaal aangekocht om een eigen vissersboot te bouwen. De netten en lampen, het is een boot om '"s nachts te vissen, zijn er al. De drie pirogues (houten kano) die nodig zijn worden momenteel in Ruanda gemaakt. Nu maar hopen dat de grenzen open blijven zodat de vissersboot geassembleerd naar Idjwi kan vervoerd worden.
Deze eigen vissersboot kunnen we realiseren dankzij de steun van Rotary Mol.

 

December 2020 - De groep blijft verder groeien. Vijf nieuwe "mamans" worden verwelkomd. Dankzij de lammetjes die ze zelf kweken kunnen ze zonder onze steun hun ledental verder uitbreiden.

 


21 December 2020 - Bezoek aan de collega's van "Mamas for Africa" in Bukavu om ervaringen uit te wisselen over familieplanning. Beide organisaties hebben een sensibiliseringscampagne over familieplanning en willen graag van mekaar leren.

 

December 2020 - Zoals veel evenementen kan ook de jaarlijkse geschenkenbeurs dit jaar spijtig genoeg niet doorgaan. Maar u kan onze kerstartikelen wel online bestellen. We komen dan vrijblijvend en corona-proof bij u langs met een assortiment. Zo zorgen we toch nog voor een warme Kerst, zowel hier als ginder. Interesse? Stuur dan een mail naar info@rugendo.be.

 

Kerstballen met kantkloswerk door Annemie een heel jaar lang met veel liefde gemaakt om onze projecten te steunen. Elke kerstbal is uniek. We hebben ze in verschillende kleuren en groottes. De prijzen variëren vanaf €2 voor de kleinste, €4, €6, €8 en €12 voor de allergrootste. We komen met plezier bij u langs, buiten aan de deur met mondmasker, met een assortiment zodat u uw keuze kan maken.


Schermreinigers om het scherm van uw GSM, tablet, PC, .... netjes te houden. Het is niet alleen een leuk gadget voor onder de kerstboom maar ook nog nuttig. Ze zijn er in verschillende motieven en kleuren. Voor wie dat wil, worden ze feestelijk ingepakt.
Kostprijs: €6.


Handgemaakte Kerst- en eindejaarskaarten die we rechtstreeks bij de artiest in Congo gekocht hebben. Je steunt dus niet alleen onze projecten maar ook de artiest en zijn gezin. Er zijn verschillende thema's, zowel kersttaferelen als beelden uit het dagelijkse leven rond het Kivu-meer in Congo.
Kostprijs: €1 per kaart (inclusief envelop)

 

November 2020 - De informatiecampagne rond familieplanning schiet uit de startblokken. Omwille van de corona-maatregelen hebben we de start met een aantal maanden moeten uitstellen maar nu is het eindelijk zo ver. Een vrouwelijke arts geeft in kleine groepen uitleg over de verschillende anticonceptiemethodes. De groepen zijn bewust klein gehouden zodat de vrouwen zich comfortabel voelen en hun vragen en bezorgdheden durven te uiten. Op vraag van de vrouwen komen er ook nog sessies specifiek voor koppels zodat ook hun mannen geïnformeerd worden. De sessies voor de jongeren besteden dan weer veel aandacht aan het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen. De infosessies worden begeleid door een campagne op de lokale radio om het thema onder de aandacht te brengen. Een werk van lange adem maar de start is gemaakt. 

 

9 november 2020 - De gemeente Mol beslist om subsidies toe te kennen aan elf Molse derdewereldorganisaties. Rugendo is één van de gelukkige organisaties. Dank je wel gemeente Mol voor jullie vertrouwen en financiële steun.

 

November 2020 -  Voor het tweede jaar op rij lanceert 11.11.11. de campagne "Changemakers". Met deze campagne wil 11.11.11. individuen en organisaties in de kijker zetten die strijden voor een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen. Ze hebben het niet makkelijk, de vrijheid van meningsuiting komt meer en meer onder druk te staan. Net daarom hebben ze onze steun nodig. Yves, onze lokale contactpersoon, oprichter van de vrouwenorganisatie E.D.I. en de drijvende kracht achter onze projecten is één van de changemakers van de 11.11.11.-campagne. Zijn verhaal kan je lezen op de campagne-website.

 

31 oktober 2020 - Congolese vrijwilligers van de organisatie Afrikin bezoeken onze projecten op Idjwi. Vooral het project met de geiten heeft hun interesse. Ze willen in de omgeving van Goma een soortgelijk project opstarten en komen op Idjwi luisteren naar de ervaringen van de "mamans". Na hun bezoek zijn ze overtuigd van de duurzaamheid van het project. We wensen heen veel succes met de start van hun project in Goma.
Ze zijn zo enthousiast dat ze op Congoforum een artikel schrijven over ons geitenproject. Klik hier om het artikel te lezen.

 

21 oktober 2020 - Goed nieuws! Agnes, één van de "mamans" van E.D.I., een jonge weduwe met twee tieners, is geslaagd voor het staatsexamen en heeft haar middelbaar diploma behaald. Proficiat Agnes. Naast studente is Agnes ook nog vrijwilliger bij de lokale radio en uiteraard is haar eerste prioriteit haar gezin. Dus zit ze 's morgens op de schoolbanken en in de namiddag staat ze op de lokale markt met haar koopwaar om een paar dollars te verdienen. Haar volgende project is een eigen huis bouwen voor haar gezin want nu huurt ze nog. Heel veel respect hebben wij voor haar doorzettingsvermogen. Veel succes Agnes met je nieuwe project.

 

Oktober 2020 - Dankzij het succes van onze wafelverkoop is er opnieuw budget beschikbaar om het maison "Urafiki" (huis van de vriendschap) verder af te werken. Bedankt aan iedereen voor jullie bestelling.

 

10 September - Het staatsexamen voor de zesdejaars lagere en middelbare school gaat uiteindelijk toch door. Gelukkig voor de studenten want zonder dit examen kunnen ze niet starten in een nieuwe cyclus. De kosten voor het staatsexamen wegen dit jaar extra door voor de gezinnen vanwege de moeilijk economische situatie omwille van de corona-maatregelen. Daarom hebben we beslist om deze kosten dit jaar te dragen voor de kinderen van de "mamans" van E.D.I..

 

September 2020 - Het nieuwe zaaiseizoen is gestart op Idjwi. De "mamans" zijn de ganse dag druk in de weer op het veld. Ze hebben beslist om soya te planten op hun gemeenschappelijk veld.  Op Idjwi is dit een basisvoedsel, het is een belangrijke bron van eiwitten. Ze strooien soya in poedervorm over hun maaltijd om het gebrek aan vlees en vis te compenseren. Zo trachten ze ondervoeding tegen te gaan. Door dit op hun eigen veld te verbouwen, zijn de mamans minder afhankelijk van prijsschommelingen op de markt. Ze hebben de afgelopen maanden nog maar eens ondervonden hoe instabiel de prijzen op Idjwi zijn. Tegen de volgende crisis staan ze weer een beetje sterker op eigen benen.

 

September 2020 - Ondertussen staat het "Maison Urafiki" onder dak en werden de ramen en deuren geplaatst. Voorlopig is het wachten op nieuwe centen om verder te kunnen met de afwerking.

 

September 2020 -  De planten voor het herbebossingsproject zijn ondertussen al flink gegroeid. In een eerste fase kweken ze Zilvereik, Eucalyptus- en Mangobomen. Zodra de bomen plantklaar zijn, worden ze uitgedeeld aan de dorpelingen of her en der op het openbaar domein geplant. Nog een paar maanden geduld.

 

Augustus 2020 - De werken aan het "Maison Urafiki" (huis van de vriendschap) zijn ondanks de corona-maatregelen kunnen doorgaan. En ze vorderen goed, dat zie je op de foto's. De regen, de schaarste aan bouwmaterialen, de zware handenarbeid, ... moeilijke omstandigheden waardoor ze zich niet laten afremmen. De metsers zijn blij met het (broodnodige) inkomen nu de voedselprijzen zo hoog zijn. Ook de "mamans" verdienen een centje bij door water en stenen aan te brengen. Sterke madammen zijn het ... niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk. Zo lang er budget beschikbaar is, blijven de werken doorgaan zodat we minstens voor een aantal gezinnen een inkomen kunnen voorzien.

 

26 augustus 2020 - E.D.I. krijgt de officiële dossiers van het kadaster voor het perceel van het maison Urafiki en voor de gemeenschappelijke velden. Deze inschrijving in het kadaster biedt hen een grotere bescherming tegen onteigeningen.

 

19 augustus 2020 - Goed nieuws voor iedereen die ons financieel steunt! We kregen vandaag bericht dat we tot eind 2024 fiscale attesten mogen uitschrijven voor giften vanaf 40 Euro per jaar. Op die manier genieten onze gulle schenkers van een belastingvoordeel. Altijd leuk meegenomen!

 

17 augustus 2020 - Het materiaal voor de lokale radio Ejulino dat we met een container hebben opgestuurd is toegekomen. Met dit materiaal kunnen ze de zendtijd van de radio uitbreiden.

 

10 Augustus 2020 - Na een maandenlange onderbreking vanwege de corona-pandemie, starten de scholen eindelijk terug op. Het is te zeggen, voor de 6de leerjaren, zowel in de lagere school als in het middelbaar. Zo hebben ze nog een paar weken om de studenten voor te bereiden op de staatsexamens. Het is belangrijk dat de leerlingen slagen in deze examens om te mogen verder studeren in de  volgende graad. Deelnemen is echter niet gratis. In deze moeilijke periode omwille van corona, dreigen heel wat studenten af te haken voor het examen omdat de ouders de kosten niet kunnen betalen. Om zo veel mogelijk kinderen de kans te geven om verder te studeren, betalen wij deze kosten voor de kinderen in ons schoolprogramma en voor de kinderen van de mamans.

 

Juli 2020 - In september start het grote zaaiseizoen. De mamans zijn nu al gestart om de velden gebruiksklaar te maken. Ze hebben hiervoor nieuw gereedschap gekregen.

 

Juli 2020 -  De bossen op het eiland hebben erg geleden onder de houtkap voor het maken van houtskool en om grond vrij te maken voor landbouw. Hoog tijd om hier iets aan te doen. Met een kleinschalig project van herbebossing willen we een eerste aanzet geven. De voorbereidende werken zijn gestart. Het mooie aan dit project is ook dat we een aantal jongelingen betrekken om de werken uit te voeren.

 

2 Juli 2020 - Op een infovergadering krijgen de mamans meer uitleg over het corona-virus en de preventieve maatregelen die hen moeten beschermen tegen het virus. Door de prijsstijgingen, te wijten aan de bevoorradingsproblemen, is het voor de mamans moeilijk om het hoofd boven water te houden. Om de hoogst noodzakelijke basisproducten (voeding, zeep, ..) te kunnen aankopen, voorzien we voor elke maman een kleine financiële ondersteuning. Op die manier lenigen we de hoogste nood.

 

Juni 2020 -  De opleiding winkelmanden-vlechten die de mamans gevolgd hebben, is niet alleen voor hen nuttig. Op hun beurt  leren zij aan hun dochters om manden te maken. De eerste resultaten zijn er al. Volgend jaar brengen we manden mee van de tweede generatie!

 

Juni 2020 -  Met de opbrengst van haar microkrediet had Emilienne vorig jaar bakstenen gekocht om een nieuw huis te bouwen voor haar en haar gezin. Tijdens ons bezoek in februari stond het nieuwe huis van Emilienne al op halve hoogte. Nu ligt het dak er op. Proficiat Emilienne, chapeau met wat je op korte tijd hebt bereikt!

 

31 mei 2020 - Elien Spillebeen publiceert in MO*  het artikel "Internationale journalistiek kan niet zonder de kleinmenselijke verhalen". Een artikel gemaakt vanuit haar kot om de grenzen van de internationale onderzoeksjournalistiek in tijden van corona te verkennen. Hierin zoemt ze in op de gevolgen van de corona-maatregelen voor de lokale bevolking op Idjwi. Yves Pierre Kamaka Minani, onze lokale contactpersoon en oprichter van E.D.I., heeft hieraan meegewerkt. Het gaat welliswaar niet over onze projecten maar het geeft wel een mooi beeld over de leefwereld en de specifieke situatie op Idjwi. Een wereld die de mamans elke dag beleven. Klik hier om het artikel te lezen.

 

4 mei 2020 - Rotary club Mol financiert een eigen vissersboot voor de "mamans" van E.D.I.. In deze moeilijke periode komt deze vissersboot uitermate goed van pas. De vrouwen gaan niet zelf vissen maar de boot wordt verhuurd aan een tiental vissers. De huur wordt met vis betaald. Twee vliegen in één klap. We zorgen voor werk voor een tiental gezinnen van de vissers. De vis die de "mamans" als huur krijgen, zorgt voor broodnodige proteïnes op het menu. Nu de prijzen van voedsel de pan uit rijzen is dit project erg welgekomen. Bij een volgende crisis gaan ze weer iets minder lijden onder de marktschommelingen.
Dikke, dikke merci aan Rotary Mol!

 

30 april 2020 - Het botenverkeer tussen Idjwi en het vasteland, Goma en Bukavu, komt terug op gang. Alle andere preventiemaatregelen tegen corona, afstand houden, handen wassen, …. blijven wel van toepassing tot nader order. Hopelijk brengt dit een beetje soelaas voor de bevolking van Idjwi die af te rekenen hebben met voedselschaarste en hoge prijzen als gevolg.

 

30 april 2020 - Weeral goed nieuws. Ook het 4de pijler steunpunt van 11.11.11. keurde onze aanvraag voor subsidies goed. 98 dossiers van 4de pijlerorganisaties krijgen dit jaar steun vanuit het 4de pijler fonds van 11.11.11.. Wij zijn er ééntje van en daar zijn we natuurlijk fier op en heel blij mee. Bedankt voor jullie steun en vertrouwen.

 

27  april 2020 - Voor het derde jaar op rij al steunen de dames van Lions Atomiq Mol onze "mamans" op Idjwi. Dank je wel lieve dames voor jullie steun en vertrouwen!

 

3 april 2020 - Het botenverkeer tussen het eiland Idjwi en de steden Goma en Bukavu wordt stilgelegd om de verspreiding van corona tegen te gaan. In beide steden zijn enkele gevallen gedetecteerd. De isolatie van het eiland is misschien hun geluk. Maar het brengt ook heel wat problemen met zich mee. De voedselbevoorrading komt in het gedrang waardoor de prijzen direct de pan uit rijzen. De mensen, waaronder de "mamans, kunnen ook geen handel meer drijven om dat er geen goederen meer aankomen. Geen handel drijven, is geen geld, is geen eten ….. Een ramp voor de eilandbevolking. Ze trachten zo goed en zo kwaad mogelijk de preventie maatregelen (afstand houden, handen wassen, …) toe te passen. In je kot blijven is echter geen optie als je elke dag opnieuw wat centen moet proberen te verdienen om eten te kopen.

 

Maart 2020 - De bouwwerken aan het verenigingshuis "maison Urafiki" zijn gestart. Met veel mankracht wordt er gewerkt. Ook de mamans helpen mee door het aanbrengen van water. Veel succes met de werken!

8 maart 2020 - Internationale vrouwendag is in Afrika altijd weer een groot en kleurrijk feest. Alle "mamans" van E.D.I. waren present in hun mooie nieuwe uniform. Proficiat aan alle vrouwen met jullie feestdag!

 
 

24 februari 2020 - De "mamans" die de volledig opleiding winkelmanden maken, succesvol beëindigd hebben, krijgen materiaal waarmee ze aan de slag kunnen om nieuwe manden te maken. Een aanmoediging en een duwtje in de rug om een eigen handeltje in manden op te starten. Proficiat "mamans" en veel succes!

 

24 februari 2020 - Op Idjwi is er geen elektriciteit en zeker geen straatverlichting. De pier van Kashofu, waar 's morgens vroeg en 's avonds laat boten toekomen, is dus ook niet verlicht. Regelmatig zijn er diefstallen terwijl de passagiers hun waren in- of uitladen. E.D.I. heeft twee lampen op zonnepanelen geplaatst aan de pier. Een hele stap vooruit voor de veiligheid van de passagiers. Hier genieten niet alleen de "mamans" van E.D.I.van maar de ganse dorpsgemeenschap. Fijn E.D.I. dat jullie niet enkel aan jullie zelf denken.

 

16 februari 2020 - We hebben medicatie bij vanuit België want kwaliteitsvolle medicijnen, en zeker gespecialiseerde medicijnen, zijn niet altijd te verkrijgen op Idjwi. We geven de medicatie die we bij hebben aan het lokale dispensarium en de kliniek van Monvu. De artsen zijn zeer blij. Voor een bepaald medicijn hebben ze een patient die ze er dadelijk mee kunnen behandelen. Bedankt aan de gulle schenkers!

 

14 februari 2020 - E.D.I. doet ook regelmatig zelf aan liefdadigheid voor de gemeenschap. Vandaag hebben ze eten gemaakt om uit te delen aan de zieken in het dispensarium. En wij mochten meegaan. Fijn toch dat ze niet alleen aan zichzelf denken.

 

Februari 2020 - We bezoeken ook altijd de schoolkinderen waarvoor we het schoolgeld betalen. Een klein cadeau, zoals een voetbal, zorgt altijd voor blije gezichten.

 

Februari 2020 - De opleiding winkelmanden is een groot succes. Niet alleen hebben de "mamans" een nieuwe mogelijkheid om iets bij te verdienen. Maar door het samen opleiding volgen is de band tussen de verschillende "mamans" ook veel hechter geworden. En ook hun zelfvertrouwen is gegroeid. Er zijn "mamans" die nooit gedacht hadden dat ze dit konden leren. De meeste gevorderde "mamans" geven nu zelf opleiding aan anderen van de groep. De directeur van de lokale school heeft al gevraagd of ze ook aan de meisjes kunnen komen les geven. Uiteraard waren de "mamans" enthousiast over dit voorstel. Proficiat "mamans" voor de geleverde inspanningen.

 

Februari 2020 - De "pirogue" met buitenboordmotor wordt regelmatig gebruikt. Voor de "mamans" is het een efficiënte manier om zich te verplaatsen en om lange voettochten te vermijden. Ook wij maken regelmatig gebruik van de "pirogue" tijdens ons verblijf.

 

Februari 2020 - Met de Community Grant die we van IBM gekregen hebben, zijn we een kweekprogramma gestart met konijnen. Elke "maman" krijgt een koppel konijnen waarmee ze kan kweken. Zo komt er af en toe ook eens vlees op de tafel. Het teveel aan konijnen kan ze verkopen om haar gezinsbudget aan te vullen. Dank je wel IBM voor jullie steun.

 

Februari 2020 -  We gaan ook altijd bij alle mamans thuis op bezoek. De kinderen uit de buurt zijn heel nieuwsgierig en zijn niet uit onze buurt weg te krijgen. De "mamans" praten vrijuit tijdens ons bezoek. Ze vertellen graag wat ze allemaal gerealiseerd hebben dankzij het microkrediet. Zoals Emilienne die graag een comfortabeler huis had voor haar gezin. Vorig jaar had ze bakstenen gekocht. Dit jaar is ze gestart met de bouw. En volgend jaar ga ik in haar nieuwe huis op bezoek. Om Furaha, die heeft een nieuwe, stevige voordeur gekocht en ze heeft een chape laten leggen op de vloer. Haar huis is ineens veiliger en comfortabeler. Proficiat "mamans" met wat jullie al gerealiseerd hebben met het microkrediet.

 

13 februari 2020 - Eén van de hoogtepunten van onze reis. De indienstname van de E.D.I.-maniokmolen. Ik vond het een hele eer om de allereerste maniok te malen. Vanaf nu kunnen de "mamans" in hun eigen molen terecht om hun maniok tegen een eerlijke prijs te malen. De molen is er ook voor de andere dorpsbewoners en genereert op die manier welkome inkomsten voor E.DI..

 

10 februari 2020 - We steken de eerste spadesteek in het eigen veld voor E.D.I.. We hebben dit kunnen aankopen dankzij subsidies van de provincie Antwerpen. De "mamans" gaan samen het veld bewerken en ze gaan ook samen beslissen wat ze met de opbrengst gaan doen. Verkopen of hun gezinsvoorraad aanvullen bij tegenvallende oogsten. Aan hen de keus.

 

8  Februari  2020 - Van zodra we toekomen op Idjwi worden we hartelijk verwelkomd door de "mamans". We vergaderen samen met hen. We overlopen de projecten van het afgelopen jaar. Wat is er goed gegaan maar natuurlijk ook wat beter kan. Een groot deel van de vergadering gaat over de projecten die we in 2020 willen realiseren. Zo willen we een "Maison Urafiki" ("Huis van de vriendschap") bouwen met een zaaltje voor opleidingen, een magazijn en een bureel. Dit huis kunnen we bouwen met de subsidies van de provincie Antwerpen. Verder gaan we starten met een sensibiliseringscampagne over familieplanning, niet enkel voor de "mamans" maar voor de ganse gemeenschap. Dit kunnen we realiseren dankzij de steun van Helpingnet. We starten met een herbebossingsproject. Het eiland heeft erg te lijden gehad van de houtkap om houtskool te maken. Een groot deel van de bossen zijn verdwenen. Hoog tijd om hier iets aan te doen. Om de gezinnen van de "mamans" te verzekeren van voldoende eten, kopen we een vissersboot aan. De boot zal verhuurd worden aan vissers die de huur betalen met vis. De vis zorgt voor broodnodige extra proteïnen voor de "mamans" en hun kinderen. Tegelijkertijd kunnen we aan een tiental vissers werk geven die zo op hun beurt hun gezinsinkomen zien verhogen.
Na de vergadering is het tijd voor de traditionele cadeau's. Een nieuwe pagne voor de "mamans". Een kalkoen, ananas en eieren voor ons. Het uitdelen van de cadeau's is altijd weer een feest.

 

7 Februari 2020 - Tijdens ons verblijf in Congo DR hebben we een ontmoeting met Passy Mubalama van Aidprofen asbl. Passy was één van de Changemakers van de 11.11.11.-campagne. Aidprofen is een Congolese organisatie die strijdt voor de rechten van vrouwen en kinderen. Hun voornaamste doelgroep zijn vrouwen die te maken gehad hebben met seksueel geweld. We wisselen ervaringen uit over onze projecten. Passy is een zeer gedreven vrouw. Wie weet kunnen we in de toekomst samenwerken rond vrouwenrechten.

 

Kerstmis 2019 - Van KBC krijgen we een mooi kerstgeschenk voor de "mamans" van E.D.I.. In het kader van de KBC-solidariteitsactie krijgt Rugendo een mooie financiële tegemoetkoming. Dit dankzij de inzet en steun van Arlette Jacobs, medewerker bij KBC en Rugendo-sympathisant van het eerste uur. Dank je wel Arlette, dank je wel KBC voor dit mooie kerstgeschenk!

 

23 December 2019 - Rugendo doet mee aan de Warmathon in Beringen. en groep vertrekt samen voor twee rondjes wandelen. Er zijn ook nog wat dapperen die meer dan 12 km lopen voor Rugendo. Bedankt aan alle deelnemers.

 

21 December 2019 - Eric Loveniers en zijn vrienden lopen op de warmathon van Antwerpen ten voordele van Rugendo. Bedankt Eric en maten!

 

7 en 8 December 2019 - We zijn weer van de partij op de Fairtrade geschenkenbeurs van de Wereldwinkel in de Robianozaal van de Rozenbergschool te Mol. Zoals elk jaar verkopen we er onze handige en schattige schermreinigers, kaarten die voor ons met de hand gemaakt werden in Congo en de prachtige kerstballen van Annemie die ze zelf versierd heeft met klantkloswerk. Nieuw zijn onze handgemaakte schalen van Katrin Dekoninck en onze geschenkdozen van Veronique. Geschenken met een hart waarmee je ook onze projecten in Congo steunt.

 

19 November 2019 - Een heuglijke dag! Dankzij subsidies van de provincie Antwerpen heeft E.D.I. zojuist haar eerste grond aangekocht. Een gemeenschappelijk veld voor de vereniging dat zal bewerkt worden door alle vrouwen samen. De opbrengst van het veld zal gebruikt worden om hun voedselvoorraad aan te vullen als de oogst slecht geweest is. Is er overschot dan zal dit verkocht worden op de lokale markten. Op die manier genereren ze inkomsten voor hun vereniging waarmee ze zelf nieuwe projecten kunnen opstarten. Bovendien zal het veld ook dienst doen als een "informele" vergaderplaats voor de vereniging. Tijdens het werken kunnen ze immers overleggen over lopende projecten of beter nog, plannen maken voor de toekomst. Dank je wel provincie Antwerpen voor je steun en vertrouwen!

 

November 2019 - Via KBC kregen we vier draagbare PC's. Tiptop in orde en gebruiksklaar. Gratis en voor niets. Hiermee kunnen we weer vier scholen en heel wat studenten dolblij maken. Dank je wel KBC!

 

November 2019 - Yves, onze lokale contactpersoon, oprichter van de vrouwenorganisatie E.D.I. en de drijvende kracht achter onze projecten is één van de changemakers van de 11.11.11.-campagne. Zijn verhaal kan je lezen op de campagne-website.
Met deze campagne wil 11.11.11. individuen en organisaties in de kijker zetten die strijden voor een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen. Ze hebben het niet makkelijk, de vrijheid van meningsuiting komt meer en meer onder druk te staan. Net daarom hebben ze onze steun nodig.

 

Oktober 2019 - Goed nieuws; Rugendo mag fiscale attesten uitschrijven voor 2019 en 2020. Elke gift van minimum 40 Euro op jaarbasis komt in aanmerking voor een fiscaal attest. Dit zowel voor particulieren als voor bedrijven. Heb je ons in de loop van het jaar gesteund voor minimum 40 Euro dan krijg je begin 2020 automatisch een fiscaal attest van ons. Je hoef hier zelf niets voor te doen.

 

September 2019 - Rugendo is één van de goede doelen van de Warmste Week. Wil je graag een actie opzetten voor Rugendo en zo onze projecten steunen op Idjwi. Registreer dan je actie via deze link: Actie voor Rugendo in het kader van de Warmste Week.

 


24 September 2019 - Al voor het tweede jaar op rij kent IBM ons een mooie toelage toe in het kader van haar vrijwilligersprogramma en dit voor het vrijwilligerswerk van haar medewerker Eric Loveniers. Eric en zijn vrouw Martine steunen ons al vanaf het begin. Zij hebben met eigen ogen gezien in welke moeilijke omstandigheden de Congolezen overleven. Dank je wel Eric en Martine om de Congolezen eeuwig in jullie hart te dragen. Dank je wel IBM voor jullie steun en vertrouwen.

 

Begin September 2019 - Het nieuwe zaaiseizoen is gestart op Idjwi. De "mamans" komen in hun eigen zadenbank zaden halen om te zaaien op hun velden. Wij wensen ze een vruchtbaar seizoen toe! 

 

24 Augustus 2019 - Zwemvesten zijn niet verplicht op het Kivu-meer in Congo. Maar wij vinden de veiligheid van onze "mamans" en andere passagiers belangrijk en dus hebben we voor degelijke zwemvesten gezorgd.

 

20 Juli 2019 - Vandaag krijgen we het droeve nieuws van het overlijden van Germana, één van de mamans van E.D.I.. Rust zacht Germana.

 

14 Juli 2019 -  van 11h tot 17h baat Rugendo de bosbar uit van het ecocentrum De Goren (Postelsesteenweg 71, Mol). In een mooie groene omgeving, met een gezellig terras onder de bomen. Een ideale stopplaats na een wandeling of fietstocht. Voor de sportievelingen is er trouwens een sportbar met energiedranken en -repen. Of kom gewoon langs voor een lekker streekbier, een goed glas wijn of koffie met cake. De volledige opbrengst gaat naar de projecten van onze lokale partner, de vrouwenorganisatie E.D.I.. Ken je onze projecten niet, kom dan eens kennismaken in een gemoedelijke, ongedwongen sfeer. Hopelijk tot dan!

 

4 Juni 2019 - Voor het tweede jaar op rij mogen we langsgaan bij de vrouwen van Lions Atomiq Mol om een cheque te ontvangen. Met hun financiële steun gaan we dit jaar een Maniokmolen installeren voor E.D.I.. Deze maniokmolen wordt niet alleen gebruikt door de vrouwen van E.D.I. maar de ganse dorpsgemeenschap kan hier terecht voor het malen van o.a. maniok, tegen een billijke vergoeding. Met deze inkomsten zet E.D.I. weer een klein stapje richting financiële onafhankelijkheid. Dank je wel dames voor jullie steun en vertrouwen. Als erkentelijkheid heeft E.D.I. alle vrouwen van Lions Atomiq Mol uitgeroepen tot ereleden van E.D.I.. Naar Congolese gewoonte hoort hier een mooie certificaat bij.

 
 

29 Mei 2019 - De provincie Antwerpen keurt onze aanvraag voor subsidies goed. Dankzij de steun van de provincie kunnen we een gemeenschappelijk veld aankopen voor E.D.I.. De vrouwen zullen dit veld autonoom beheren. Ze kiezen zelf de gewassen die ze gaan verbouwen, bewerken het veld en verkopen de oogst op de markt. Dit genereert bijkomende inkomsten voor E.D.I. De leden beslissen gezamenlijk waarvoor ze dit geld zullen gebruiken. Bedankt provincie Antwerpen voor de financiële steun en voor het vertrouwen in onze organisatie en onze projecten.

 
Mei 2019 - De opleiding "vlechten van winkelmanden" vordert goed. De eerste manden zijn al klaar. De basistechnieken zijn gekend en ze kunnen nu beginnen aan nieuwe modellen. Nog wat oefenen en ze kunnen manden maken die ze op de markten gaan verkopen zodat ze weer extra inkomen hebben voor hun gezin. Bij ons volgende werkbezoek brengen we zeker manden mee om tijdens onze evenementen te verkopen. Veel succes "mamans".

 18 Mei 2019 - Yves, de lokale drijvende kracht achter onze projecten en oprichter van de vrouwenorganisatie E.D.I. is in België als begeleider van een meisje van Idjwi dat in Brussel geopereerd wordt. Dit kunnen we natuurlijk niet zomaar laten voorbijgaan. Tijdens een "meet and greet" kunnen de sympathisanten van Rugendo kennismaken met Yves en met onze projecten. Yves op zijn beurt is zeer blij dat hij hen persoonlijk kan bedanken voor hun steun. Bedankt allemaal voor de talrijke opkomst. Het was een geslaagde gezellige dag die ons en Yves veel energie gegeven heeft om door te gaan.

 

9 Mei 2019 - Veel belangstelling voor de lezing over "Kongokorset", door Herlinde Leyssens de auteur van het boek die we samen met Zaba Kina vzw en de bib van Mol organiseren. "Kongokorset" verhaalt hoe Gabrielle Deman Congo ontdekte. Na haar huwelijk met Albert vertrekt ze op 2 juni 1904 mee naar het koloniale Congo voor een reis vol kleurrijke figuren en donkere gevaren.  

 


21 Maart 2019 - Hun pirogue is nog maar net in dienst of hij wordt al gebruikt om een dienst te bewijzen aan de gemeenschap. Een groep ouderen van dagen worden gratis vervoerd naar een vergadering in een nabijgelegen dorp. Dat bespaart hen een urenlange wandeling langs heuvelachtige, moeilijk begaanbare, wegen. We zijn fier op jullie E.D.I. voor jullie vrijgevigheid!

 


Maart 2019 - Op algemeen verzoek van de mamans gaan we het microkrediet uitbreiden zodat meer mamans eraan kunnen deelnemen en, voor hen die het wensen, gaan we het bedrag verhogen naar 50 dollar. Bovendien gaan we een opleiding manden vlechten organiseren. Zo hebben ze weer een nieuw product dat ze kunnen verkopen op de markt. Veel succes aan alle mamans!

 Maart 2019 - Op alle markten kwamen we wel mamans van E.D.I. tegen die hun koopwaar aan de man brachten. Ze hebben elk hun eigen specialiteit; bruinen bonen, soya- of maniokmeel, rijst, sambaza (kleine visjes), allerlei huishoudspullen, …. Heel fier vertelden ze ook wat ze dankzij het microkrediet al gerealiseerd hadden. Verschillende mamans hadden het schoolgeld kunnen betalen, of waren een winkeltje gestart, één maman heeft zelfs bakstenen kunnen kopen want ze wil voor haar gezin een degelijker huisje bouwen. Proficiat mamans met jullie creativiteit en doorzettingsvermogen.

 

Maart 2019 - We hebben alle mamans thuis een bezoek gebracht. Om een praatje te maken, te luisteren naar hun zorgen, behoeften en hun plannen voor de toekomst. Ook hier kregen we weer verschillende cadeaus. Dank jullie wel maman voor jullie gastvrijheid.

 Maart 2019 - Natuurlijk zijn we ook bij de schoolkinderen langs geweest. Altijd weer mooie foto's met blije gezichten!

 


Maart 2019 - Een aantal van de mamans woonden nog in een huisje met een rieten dak. Tijdens het regenseizoen moesten ze 's nachts dikwijls schuilen onder een plastieken zeil. Geen pretje in een regio waar het acht maanden per jaar regenseizoen is. Samen met buren en familie hebben ze hard gewerkt om uit klei stenen te maken en een klein huisje te bouwen. Rugendo heeft hen een (regendicht) plaatstalen dak cadeau gedaan. Proficiat mamans voor jullie harde werk!

prev next
 Maart 2019 - De eerste vijf lammetjes zijn doorgegeven aan een andere maman van de gemeenschap. Het totaal aantal mamans van E.D.I. groeit zo aan tot vijftig. Welkom aan de vijf nieuwe leden. Vanaf nu kunnen ze ook deelnemen aan de andere projecten van E.D.I., zoals de zadenbank, het microkrediet, ..

 


Maart 2019 - Onze pirogue met buitenboordmotor hebben we plechtig ingehuldigd. Op het eerste tochtje hebben we de schoolkinderen meegenomen. De mamans kunnen met hun pirogue makkelijker de verschillende markten van het eiland bereiken zonder dat ze uren te voet moeten gaan met hun waar op hun rug. In combinatie met het microkrediet kunnen ze op die manier zelf voor een stuk bijkomend inkomen zorgen! Bovendien gaan ze de pirogue ook gebruiken als water-taxi om zo geld in kas te krijgen voor E.D.I.! Deze pirogue is er gekomen dankzij de steun van de Molse vrouwenorganisatie Lions Atomiq en dankzij IBM. Dank jullie wel voor jullie steun.

 

Februari / Maart 2019
- Tijdens ons werkbezoek ter plaatse hebben we natuurlijk vergaderd met alle "mamans". We overliepen de projecten van het afgelopen jaar om te bespreken wat goed gelopen was en wat beter kan. Uiteraard hebben we ook weer nieuwe plannen gemaakt voor 2019. En de traditionele welkomstcadeau's mochten ook niet ontbreken. Altijd weer een reden om te zingen en te dansen!

 

Januari 2019 - De buitenboordmotor nog installeren en onze pirogue is klaar voor gebruik! Mede door de steun van Lions Atomic Mol en IBM hebben we deze pirogue kunnen laten  bouwen. Dank u wel Lions Atomic Mol en IBM voor jullie steun en vertrouwen!


Dankzij jullie massale stemmen krijgen we ook dit jaar weer een toelage van het Torfsfonds. Bedankt aan iedereen die voor ons gestemd heeft!

8 en 9 December - Rugendo staat op de geschenkenbeurs van de wereldwinkel in de Robiano-zaal van de Rozenberg, 2400 Mol. We verkopen er onze Rugendo-schermreinigers en handgemaakte kerstballen van kantkloswerk ten voordele van onze projecten. Kom gerust eens langs.

prev next
 

Ook dit jaar is Rugendo weer geselecteerd voor het Torfsfonds. Door voor ons te stemmen steun je onze projecten in Oost-Congo. Stemmen kan door hier te klikken.

 

Rugendo is één van de goede doelen van De Warmste Week. Wil jij een actie organiseren voor Rugendo en zo onze projecten steunen? Registreer dan je actie op de site van De Warmste Week.

 

11 November 2018 - Warmste tweedehandsboeken-verkoop op de dierenmarkt van Mol. Uiteraard gaat de volledige opbrengst naar onze projecten in Congo.

 

September 2018 - Ook op Idjwi is het nieuwe schooljaar gestart. Natuurlijk horen daar ook nieuwe uniformen bij want die van vorig jaar hebben hun beste tijd alweer gehad.

 

25 September 2018 - Rugendo staat met een infostand op het 11.11.11.-evenement in Thomas More te Geel. In het kader van hun campagne "#ALLEMAALMENSEN" organiseert 11.11.11., samen met Thomas More, een informatienamiddag voor de studenten rond het thema "Jonge helden onderweg naar beter". Een campagne waar wij met Rugendo graag aan meewerken. 

 
September 2018 Het nieuwe zaaiseizoen is begonnen. Voor de eerste keer gebruiken de mamans de zaden uit hun eigen zadenbank. Ze moeten nu dus zelf geen zaden kopen. Voor vele gezinnen is de start van het zaaiseizoen steeds weer een moeilijke periode. Zaden zijn nu eenmaal duur. Zaden aankopen betekent telkens opnieuw een druk op het huishoudbudget, vanaf nu dus niet meer. In het oogstseizoen vullen ze de zadenbank zelf terug aan.

 
prev next
Juli 2018 - E.D.I. start met microkrediet voor de mamans die hiervoor interesse hebben. 25 vrouwen hebben ondertussen 30 dollar krediet gekregen. Dit volstaat om een klein handeltje op te starten. Sommigen verkopen palmolie, groenten, visjes, huishoudspullen, …. op de markt. Er zijn er zelfs die thuis een klein winkeltje ingericht hebben. Het krediet betalen ze terug over een periode van 6 maanden met een kleine intrest. Met deze intresten kan E.DI. dan weer nieuwe initiatieven opstarten.

 

15 Juli 2018 - De tweede, en weeral geslaagde, editie van Rugendo in de bosbar van ecocentrum De Goren te Mol. Het weer was prachtig, een zwoele zomerse dag, maar onder de bomen was het heerlijk toeven. Gans de dag was het een gezellige drukte. Er zijn ook heel wat kinderen langs gekomen om alles te leren over libellen en om er eentje zelf te knutselen. Wat ons betreft, voor herhaling vatbaar!

 

26 Juni 2018 - IBM heeft ons een mooie toelage toegekend in het kader van haar vrijwilligersprogramma en meer bepaald voor het vrijwilligerswerk van haar IBM medewerker Eric Loveniers. Eric is één van onze Rugendo-familieleden en een sympathisant van het eerste uur. Bedankt Eric voor je continue bijdrage en steun aan onze projecten. Dank je wel IBM voor het vertrouwen in onze projecten.

 
 

5 Juni 2018 - Vrouwen steunen vrouwen! Heel blij zijn we met de financiële steun die we van de Molse Lions Atomiq dames krijgen. En al even blij zijn we met het vertrouwen dat ze hebben in onze projecten en in E.D.I., de lokale vrouwenorganisatie waarmee we samenwerken. Mede dankzij deze bijdrage kunnen we nu een pirogue (houten kano) met buitenboordmotor kopen. 


30 Mei 2018 - Onze laatste nieuwe aankoop, een eigen bromfiets voor E.D.I.. In noodgevallen wordt hij gebruikt als ambulance. Meestal doet hij dienst als taxi waardoor E.D.I. extra inkomsten genereert. De eerste betalende klanten waren nota bene Belgische toeristen. Leuk toeval toch!April 2018 - E.D.I. heeft haar eigen logo ontwikkeld. Met dit logo willen ze  tonen dat ze een inclusieve organisatie zijn die niemand willen uitsluiten. En dat ze vooral "SAMEN" met anderen willen werken aan een betere toekomst voor iedereen op Idjwi.25 Maart 2018 - Feestelijke inhuldiging en eerste officiële vergadering van de vrouwenorganisatie EDI asbl (Ensemble pour le Développement d'Idjwi). Alle 45 mamans waren er, in hun EDI-pagne, en hebben samen overlegd over de projecten die ze in 2018 willen opstarten. We kijken al uit naar hun voorstellen!
Rugendo en EDI gaan SAMEN initiatieven opstarten om de leefomstandigheden van de lokale vrouwen te verbeteren. Vandaar onze slogan "Samen op weg". Als cadeau voor de oprichting van EDI hebben we voor elke maman een ecologisch kookvuur voorzien waardoor deze dagelijkse taak een stuk efficiënter, goedkoper en vooral gezonder kan. Lees ons uitgebreid artikel voor meer informatie over ecologische kookvuren.


prev next


Maart 2018 - Tijdens onze reis naar Congo hadden we gemerkt dat de schooluniformen van onze schoolkinderen hun beste tijd gehad hadden. We hebben dan ook voor elk kind een nieuw uniform en sandalen voorzien. En of ze fier zijn met hun nieuwe uniform!

18 Maart 2018 - Rugendo is te gast in het praatprogramma "Margriet Tussen de Mensen". Te zien op zondag 18 Maart om 16 uur op Eclips TV. (Telenet: kanaal 40, Proximus TV: kanaal 109).

Maart, April 2018 - Voor de tweede maal houden we onze jaarlijkse wafelverkoop ten voordele van onze projecten op Idjwi.

3 Maart 2018 - Opnames voor het praatprogramma "Margriet Tussen de mensen" van Margriet Hermans op Eclips TV. Margriet heeft Rugendo uitgenodigd om te komen praten over onze projecten. Dank je wel Margriet voor deze mooie kans!

Februari 2018 - Dankzij de subsidies van het Torfsfonds kunnen we vijftien nieuwe geiten uitdelen en voor twintig extra kinderen het schoolgeld betalen. Onze vrouwenorganisatie groeit zo verder aan tot 45 mamans en betalen we in totaal voor 60 kinderen het jaarlijkse schoolgeld.

Bedankt Torfs!


Februari 2018 - Els en Suzy reizen naar Idjwi om onze projecten te bezoeken maar vooral om met de "mamans" te overleggen over de op te starten projecten voor 2018. We werden geweldig goed ontvangen. De "mamans" hebben tijd gemaakt tussen hun drukke dagelijkse bezigheden door om met ons te vergaderen en te discussiëren. Uiteraard hebben we ook cadeaus uitgewisseld. De "mamans" hadden voor ons een kalkoen, eieren en ananassen. De meesten onder hen eten slechts één keer per jaar vlees, dus dan begrijp je dat zij ons een heel waardevolle cadeau gegeven hebben. Wij op onze beurt hadden voor hen een traditionele "pagne" mee. Deze pagne is vanaf nu het symbool van hun vrouwenorganisatie en gaan ze op elke bijeenkomst dragen. Om onze samenwerking te bezegelen werd er gezongen en gedanst.
We hebben ook de verschillende kinderen bezocht waarvoor we het schoolgeld betalen. Ze hadden allemaal goed gewerkt, er waren zelfs een paar primussen bij, dus ook daar was een cadeautje op zijn plaats. Een echte leren voetbal! Een heel verschil met de zelfgemaakte bal waarmee ze nu spelen. Ook hier blijdschap alom dus!


prev next


18 December 2017 - We hebben het gehaald! Dankzij jullie stemmen en steun krijgen we 1.000 Euro van het Torfsfonds. Daarmee gaan we 15 geiten kopen en betalen we voor 20 schoolkinderen een jaar lang het schoolgeld. Dank je wel Torfsfonds voor dit prachtige kerstcadeau!


December 2017 - Gazet van Antwerpen heeft aandacht voor de situatie in Oost-Congo en onze projecten. Dank je wel Gazet van Antwerpen voor deze mooie publiciteit. 


2 en 3 December 2017 - Rugendo staat op de fairtrade geschenkenbeurs van wereldwinkel Mol. Onze Rugendo-schermreinigers vallen in de smaak als

kerstcadeau voor het goede doel!


November 2017 - Rugendo komt in aanmerking voor subsidies door het Torfsfonds!!! Sympathisanten kunnen stemmen op onze projecten, de organisaties met de meeste stemmen zullen uiteindelijk in de prijzen vallen.

6 November 2017 - Samen met Zaba Kina vzw organiseerden we de voorstelling Beni Files door Elien Spillebeen.

Beni Files brengt het verhaal van de meer dan 1.000 burgerslachtoffers van het geweld in en rond de stad Beni in Oost-Congo. Volgens schattingen zijn er bovendien nog meer dan 80.000 burgers die hun huizen verlaten hebben op de vlucht voor het geweld Een tragedie die in de Westerse media niet altijd de aandacht krijgt die ze verdient.

Elien is persoonlijk haar ervaringen en verhalen met ons komen delen, afgewisseld met beklijvende getuigenissen van overlevenden van de aanslagen.
Een paar van de reacties op haar voorstelling; "Aangrijpend", "Emotioneel", "Indrukwekkend", "Hier moet ik toch eens over nadenken", "Chapeau Elien", .....
Zeker de moeite om eens een kijkje te nemen op de website van Beni Files: https://benifiles.com/nl/home/#INTRO
De opbrengst van deze voorstelling gaat volledig naar de projecten van Rugendo, Zaba Kina en Mama Kivu (de organisatie van Elien) in Congo.

September 2017 - We betalen het schoolgeld 2017-2018 voor 40 leerlingen van de lagere school. Deze kinderen komen allemaal uit gezinnen die het moeilijk hebben om de eindjes aan mekaar te knopen.


Augustus 2017 - De eerste lammetjes worden geboren. Onze veestapel groeit stilaan aan.


16 juli 2017 - Een zonnige zondag en Rugendo baat de bosbar uit van het Ecocentrum van Mol. Veel sympathisanten zijn langsgekomen om onze projecten te steunen en ondertussen te genieten van een drankje, een hapje en vooral een gezellig onderonsje.


28 juni 2017
- Casa Meo featuring Rugendo vzw, een culinaire avond waarvan de opbrengst volledig naar Rugendo vzw gaat. Onze eerste editie was geslaagd; lekker eten, een gezellige sfeer, ... en een mooie opbrengst voor onze projecten. We kijken al uit naar editie 2018.


April 2017
- Onze veestapel groeit verder aan tot 25 geiten.


Maart 2017 - Onze wafelverkoop als fondsenwerving is een succes.


Februari 2017 - RUGENDO heeft zijn eerste 10 geitjes uitgedeeld!


8 December 2016 - RUGENDO vzw wordt opgericht door Suzy Mentens, Vera Cambré en Els Mentens met als doelstelling het financieren van projecten in Oost-Congo om de situatie van lokale vrouwen te verbeteren.