Idjwi, een eiland in het Kivu-meer in Oost-Congo op de grens met Rwanda.

Idjwi is een eiland in het Kivu-meer in Oost-Congo.
Met een lengte van 70 km en 340 km2 is het het tweede grootste binnenlandse eiland van Afrika, na Ukerewe in het Victoriameer. Het eiland ligt 10 tot 15 km van het vasteland van zowel Congo als Rwanda. De meest zuidelijke punt van het eiland echter, ligt maar 1 km van de Rwandese kust.

Het bevolkingsaantal wordt geschat op 300.000 en bestaat uit twee etnische groepen, Bantoe’s van de Bahavu-stam en Pygmeeën. De lokaal gesproken taal is het Kihavu.

DSC00837JPG

Er zijn geen geasfalteerde wegen op het eiland en slechts een vijftal auto’s. Bromfietsen zijn zowat het enige gemotoriseerde transport. Maar de lokale bevolking verplaatst zich vooral te voet, met hun waren op hun rug.
Buiten een paar installatie’s van zonnepanelen is er geen elektriciteit.

DSC01266JPG

Idjwi is, zoals het merendeel van Oost-Congo, een zeer vruchtbaar eiland. Het grootste deel van de bevolking is voor hun levensonderhoud aangewezen op wat landbouw voor eigen gebruik. Alle vrouwen hebben wel een veld, meestal in pacht, waarop ze maniok, sorghum, bonen, ... verbouwen om zo eten voor hun gezin te voorzien.

186JPG

Daarnaast wordt er op beperkte schaal koffie geteeld en aan visserij gedaan. 
De enige mogelijkheid om handel te drijven is door de oversteek te maken naar het vasteland. Door de vele stormen is dit echter een gevaarlijke onderneming waardoor al vele levens verloren zijn gegaan. Hierdoor zijn er verschillende “koffie”-weduwen op het eiland.

Het eiland is jarenlang omringd geweest door oorlogen en geweld maar is hiervan zelf gelukkig voor een groot deel gespaard gebleven. Alhoewel ze evenzeer te lijden hebben onder de moeilijke economische en politieke omstandigheden van Congo, zijn ze spijtig genoeg ook altijd verstoken gebleven van hulp. Van de vele NGO’s die actief zijn in Oost-Congo zijn er geen die de weg gevonden hebben naar Idjwi.

DSC02494JPG