23 December 2019 - Rugendo doet mee aan de Warmathon in Beringen. We vertrekken samen om half twee. Je kiest zelf of je wil wandelen of lopen en welke afstand je aflegt. Samen bewegen in de gezonde buitenlucht en onze projecten steunen. Wat wil je nog meer.
Inschrijven kan via deze link. Vergeet niet om "Rugendo" te kiezen als je goede doel!

 

7 en 8 December 2019 - We zijn weer van de partij op de Fairtrade geschenkenbeurs van de Wereldwinkel in de Robianozaal van de Rozenbergschool te Mol. Zoals elk jaar verkopen we er onze handige en schattige schermreinigers, kaarten die voor ons met de hand gemaakt werden in Congo en de prachtige kerstballen van Annemie die ze zelf versierd heeft met klantkloswerk. Nieuw zijn onze handgemaakte schalen van Katrin Dekoninck en onze geschenkdozen van Veronique. Geschenken met een hart waarmee je ook onze projecten in Congo steunt.

 

19 November 2019 - Een heuglijke dag! Dankzij subsidies van de provincie Antwerpen heeft E.D.I. zojuist haar eerste grond aangekocht. Een gemeenschappelijk veld voor de vereniging dat zal bewerkt worden door alle vrouwen samen. De opbrengst van het veld zal gebruikt worden om hun voedselvoorraad aan te vullen als de oogst slecht geweest is. Is er overschot dan zal dit verkocht worden op de lokale markten. Op die manier genereren ze inkomsten voor hun vereniging waarmee ze zelf nieuwe projecten kunnen opstarten. Bovendien zal het veld ook dienst doen als een "informele" vergaderplaats voor de vereniging. Tijdens het werken kunnen ze immers overleggen over lopende projecten of beter nog, plannen maken voor de toekomst. Dank je wel provincie Antwerpen voor je steun en vertrouwen!

 

November 2019 - Via KBC kregen we vier draagbare PC's. Tiptop in orde en gebruiksklaar. Gratis en voor niets. Hiermee kunnen we weer vier scholen en heel wat studenten dolblij maken. Dank je wel KBC!

 

November 2019 - Yves, onze lokale contactpersoon, oprichter van de vrouwenorganisatie E.D.I. en de drijvende kracht achter onze projecten is één van de changemakers van de 11.11.11.-campagne. Zijn verhaal kan je lezen op de campagne-website. Of klik op deze link.
Met deze campagne wil 11.11.11. individuen en organisaties in de kijker zetten die strijden voor een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen. Ze hebben het niet makkelijk, de vrijheid van meningsuiting komt meer en meer onder druk te staan. Net daarom hebben ze onze steun nodig.

 

Oktober 2019 - Goed nieuws; Rugendo mag fiscale attesten uitschrijven voor 2019 en 2020. Elke gift van minimum 40 Euro op jaarbasis komt in aanmerking voor een fiscaal attest. Dit zowel voor particulieren als voor bedrijven. Heb je ons in de loop van het jaar gesteund voor minimum 40 Euro dan krijg je begin 2020 automatisch een fiscaal attest van ons. Je hoef hier zelf niets voor te doen.

 

September 2019 - Rugendo is één van de goede doelen van de Warmste Week. Wil je graag een actie opzetten voor Rugendo en zo onze projecten steunen op Idjwi. Registreer dan je actie via deze link: Actie voor Rugendo in het kader van de Warmste Week.

 


24 September 2019 - Al voor het tweede jaar op rij kent IBM ons een mooie toelage toe in het kader van haar vrijwilligersprogramma en dit voor het vrijwilligerswerk van haar medewerker Eric Loveniers. Eric en zijn vrouw Martine steunen ons al vanaf het begin. Zij hebben met eigen ogen gezien in welke moeilijke omstandigheden de Congolezen overleven. Dank je wel Eric en Martine om de Congolezen eeuwig in jullie hart te dragen. Dank je wel IBM voor jullie steun en vertrouwen.

 

Begin September 2019 - Het nieuwe zaaiseizoen is gestart op Idjwi. De "mamans" komen in hun eigen zadenbank zaden halen om te zaaien op hun velden. Wij wensen ze een vruchtbaar seizoen toe! 

 

24 Augustus 2019 - Zwemvesten zijn niet verplicht op het Kivu-meer in Congo. Maar wij vinden de veiligheid van onze "mamans" en andere passagiers belangrijk en dus hebben we voor degelijke zwemvesten gezorgd.

 

20 Juli 2019 - Vandaag krijgen we het droeve nieuws van het overlijden van Germana, één van de mamans van E.D.I.. Rust zacht Germana.

 

14 Juli 2019 -  van 11h tot 17h baat Rugendo de bosbar uit van het ecocentrum De Goren (Postelsesteenweg 71, Mol). In een mooie groene omgeving, met een gezellig terras onder de bomen. Een ideale stopplaats na een wandeling of fietstocht. Voor de sportievelingen is er trouwens een sportbar met energiedranken en -repen. Of kom gewoon langs voor een lekker streekbier, een goed glas wijn of koffie met cake. De volledige opbrengst gaat naar de projecten van onze lokale partner, de vrouwenorganisatie E.D.I.. Ken je onze projecten niet, kom dan eens kennismaken in een gemoedelijke, ongedwongen sfeer. Hopelijk tot dan!

 

4 Juni 2019 - Voor het tweede jaar op rij mogen we langsgaan bij de vrouwen van Lions Atomiq Mol om een cheque te ontvangen. Met hun financiële steun gaan we dit jaar een Maniokmolen installeren voor E.D.I.. Deze maniokmolen wordt niet alleen gebruikt door de vrouwen van E.D.I. maar de ganse dorpsgemeenschap kan hier terecht voor het malen van o.a. maniok, tegen een billijke vergoeding. Met deze inkomsten zet E.D.I. weer een klein stapje richting financiële onafhankelijkheid. Dank je wel dames voor jullie steun en vertrouwen. Als erkentelijkheid heeft E.D.I. alle vrouwen van Lions Atomiq Mol uitgeroepen tot ereleden van E.D.I.. Naar Congolese gewoonte hoort hier een mooie certificaat bij.

 
 

29 Mei 2019 - De provincie Antwerpen keurt onze aanvraag voor subsidies goed. Dankzij de steun van de provincie kunnen we een gemeenschappelijk veld aankopen voor E.D.I.. De vrouwen zullen dit veld autonoom beheren. Ze kiezen zelf de gewassen die ze gaan verbouwen, bewerken het veld en verkopen de oogst op de markt. Dit genereert bijkomende inkomsten voor E.D.I. De leden beslissen gezamenlijk waarvoor ze dit geld zullen gebruiken. Bedankt provincie Antwerpen voor de financiële steun en voor het vertrouwen in onze organisatie en onze projecten.

 
Mei 2019 - De opleiding "vlechten van winkelmanden" vordert goed. De eerste manden zijn al klaar. De basistechnieken zijn gekend en ze kunnen nu beginnen aan nieuwe modellen. Nog wat oefenen en ze kunnen manden maken die ze op de markten gaan verkopen zodat ze weer extra inkomen hebben voor hun gezin. Bij ons volgende werkbezoek brengen we zeker manden mee om tijdens onze evenementen te verkopen. Veel succes "mamans".

 18 Mei 2019 - Yves, de lokale drijvende kracht achter onze projecten en oprichter van de vrouwenorganisatie E.D.I. is in België als begeleider van een meisje van Idjwi dat in Brussel geopereerd wordt. Dit kunnen we natuurlijk niet zomaar laten voorbijgaan. Tijdens een "meet and greet" kunnen de sympathisanten van Rugendo kennismaken met Yves en met onze projecten. Yves op zijn beurt is zeer blij dat hij hen persoonlijk kan bedanken voor hun steun. Bedankt allemaal voor de talrijke opkomst. Het was een geslaagde gezellige dag die ons en Yves veel energie gegeven heeft om door te gaan.

 

9 Mei 2019 - Veel belangstelling voor de lezing over "Kongokorset", door Herlinde Leyssens de auteur van het boek die we samen met Zaba Kina vzw en de bib van Mol organiseren. "Kongokorset" verhaalt hoe Gabrielle Deman Congo ontdekte. Na haar huwelijk met Albert vertrekt ze op 2 juni 1904 mee naar het koloniale Congo voor een reis vol kleurrijke figuren en donkere gevaren.  

 


21 Maart 2019 - Hun pirogue is nog maar net in dienst of hij wordt al gebruikt om een dienst te bewijzen aan de gemeenschap. Een groep ouderen van dagen worden gratis vervoerd naar een vergadering in een nabijgelegen dorp. Dat bespaart hen een urenlange wandeling langs heuvelachtige, moeilijk begaanbare, wegen. We zijn fier op jullie E.D.I. voor jullie vrijgevigheid!

 


Maart 2019 - Op algemeen verzoek van de mamans gaan we het microkrediet uitbreiden zodat meer mamans eraan kunnen deelnemen en, voor hen die het wensen, gaan we het bedrag verhogen naar 50 dollar. Bovendien gaan we een opleiding manden vlechten organiseren. Zo hebben ze weer een nieuw product dat ze kunnen verkopen op de markt. Veel succes aan alle mamans!

 Maart 2019 - Op alle markten kwamen we wel mamans van E.D.I. tegen die hun koopwaar aan de man brachten. Ze hebben elk hun eigen specialiteit; bruinen bonen, soya- of maniokmeel, rijst, sambaza (kleine visjes), allerlei huishoudspullen, …. Heel fier vertelden ze ook wat ze dankzij het microkrediet al gerealiseerd hadden. Verschillende mamans hadden het schoolgeld kunnen betalen, of waren een winkeltje gestart, één maman heeft zelfs bakstenen kunnen kopen want ze wil voor haar gezin een degelijker huisje bouwen. Proficiat mamans met jullie creativiteit en doorzettingsvermogen.

 

Maart 2019 - We hebben alle mamans thuis een bezoek gebracht. Om een praatje te maken, te luisteren naar hun zorgen, behoeften en hun plannen voor de toekomst. Ook hier kregen we weer verschillende cadeaus. Dank jullie wel maman voor jullie gastvrijheid.

 Maart 2019 - Natuurlijk zijn we ook bij de schoolkinderen langs geweest. Altijd weer mooie foto's met blije gezichten!

 


Maart 2019 - Een aantal van de mamans woonden nog in een huisje met een rieten dak. Tijdens het regenseizoen moesten ze 's nachts dikwijls schuilen onder een plastieken zeil. Geen pretje in een regio waar het acht maanden per jaar regenseizoen is. Samen met buren en familie hebben ze hard gewerkt om uit klei stenen te maken en een klein huisje te bouwen. Rugendo heeft hen een (regendicht) plaatstalen dak cadeau gedaan. Proficiat mamans voor jullie harde werk!

prev next
 Maart 2019 - De eerste vijf lammetjes zijn doorgegeven aan een andere maman van de gemeenschap. Het totaal aantal mamans van E.D.I. groeit zo aan tot vijftig. Welkom aan de vijf nieuwe leden. Vanaf nu kunnen ze ook deelnemen aan de andere projecten van E.D.I., zoals de zadenbank, het microkrediet, ..

 


Maart 2019 - Onze pirogue met buitenboordmotor hebben we plechtig ingehuldigd. Op het eerste tochtje hebben we de schoolkinderen meegenomen. De mamans kunnen met hun pirogue makkelijker de verschillende markten van het eiland bereiken zonder dat ze uren te voet moeten gaan met hun waar op hun rug. In combinatie met het microkrediet kunnen ze op die manier zelf voor een stuk bijkomend inkomen zorgen! Bovendien gaan ze de pirogue ook gebruiken als water-taxi om zo geld in kas te krijgen voor E.D.I.! Deze pirogue is er gekomen dankzij de steun van de Molse vrouwenorganisatie Lions Atomiq en dankzij IBM. Dank jullie wel voor jullie steun.

 

Februari / Maart 2019
- Tijdens ons werkbezoek ter plaatse hebben we natuurlijk vergaderd met alle "mamans". We overliepen de projecten van het afgelopen jaar om te bespreken wat goed gelopen was en wat beter kan. Uiteraard hebben we ook weer nieuwe plannen gemaakt voor 2019. En de traditionele welkomstcadeau's mochten ook niet ontbreken. Altijd weer een reden om te zingen en te dansen!

 

Januari 2019 - De buitenboordmotor nog installeren en onze pirogue is klaar voor gebruik! Mede door de steun van Lions Atomic Mol en IBM hebben we deze pirogue kunnen laten  bouwen. Dank u wel Lions Atomic Mol en IBM voor jullie steun en vertrouwen!


Dankzij jullie massale stemmen krijgen we ook dit jaar weer een toelage van het Torfsfonds. Bedankt aan iedereen die voor ons gestemd heeft!

8 en 9 December - Rugendo staat op de geschenkenbeurs van de wereldwinkel in de Robiano-zaal van de Rozenberg, 2400 Mol. We verkopen er onze Rugendo-schermreinigers en handgemaakte kerstballen van kantkloswerk ten voordele van onze projecten. Kom gerust eens langs.

prev next
 

Ook dit jaar is Rugendo weer geselecteerd voor het Torfsfonds. Door voor ons te stemmen steun je onze projecten in Oost-Congo. Stemmen kan door hier te klikken.

 

Rugendo is één van de goede doelen van De Warmste Week. Wil jij een actie organiseren voor Rugendo en zo onze projecten steunen? Registreer dan je actie op de site van De Warmste Week.

 

11 November 2018 - Warmste tweedehandsboeken-verkoop op de dierenmarkt van Mol. Uiteraard gaat de volledige opbrengst naar onze projecten in Congo.

 

September 2018 - Ook op Idjwi is het nieuwe schooljaar gestart. Natuurlijk horen daar ook nieuwe uniformen bij want die van vorig jaar hebben hun beste tijd alweer gehad.

 

25 September 2018 - Rugendo staat met een infostand op het 11.11.11.-evenement in Thomas More te Geel. In het kader van hun campagne "#ALLEMAALMENSEN" organiseert 11.11.11., samen met Thomas More, een informatienamiddag voor de studenten rond het thema "Jonge helden onderweg naar beter". Een campagne waar wij met Rugendo graag aan meewerken. 

 
September 2018 Het nieuwe zaaiseizoen is begonnen. Voor de eerste keer gebruiken de mamans de zaden uit hun eigen zadenbank. Ze moeten nu dus zelf geen zaden kopen. Voor vele gezinnen is de start van het zaaiseizoen steeds weer een moeilijke periode. Zaden zijn nu eenmaal duur. Zaden aankopen betekent telkens opnieuw een druk op het huishoudbudget, vanaf nu dus niet meer. In het oogstseizoen vullen ze de zadenbank zelf terug aan.

 
prev next
Juli 2018 - E.D.I. start met microkrediet voor de mamans die hiervoor interesse hebben. 25 vrouwen hebben ondertussen 30 dollar krediet gekregen. Dit volstaat om een klein handeltje op te starten. Sommigen verkopen palmolie, groenten, visjes, huishoudspullen, …. op de markt. Er zijn er zelfs die thuis een klein winkeltje ingericht hebben. Het krediet betalen ze terug over een periode van 6 maanden met een kleine intrest. Met deze intresten kan E.DI. dan weer nieuwe initiatieven opstarten.

 

15 Juli 2018 - De tweede, en weeral geslaagde, editie van Rugendo in de bosbar van ecocentrum De Goren te Mol. Het weer was prachtig, een zwoele zomerse dag, maar onder de bomen was het heerlijk toeven. Gans de dag was het een gezellige drukte. Er zijn ook heel wat kinderen langs gekomen om alles te leren over libellen en om er eentje zelf te knutselen. Wat ons betreft, voor herhaling vatbaar!

 

26 Juni 2018 - IBM heeft ons een mooie toelage toegekend in het kader van haar vrijwilligersprogramma en meer bepaald voor het vrijwilligerswerk van haar IBM medewerker Eric Loveniers. Eric is één van onze Rugendo-familieleden en een sympathisant van het eerste uur. Bedankt Eric voor je continue bijdrage en steun aan onze projecten. Dank je wel IBM voor het vertrouwen in onze projecten.

 
 

5 Juni 2018 - Vrouwen steunen vrouwen! Heel blij zijn we met de financiële steun die we van de Molse Lions Atomiq dames krijgen. En al even blij zijn we met het vertrouwen dat ze hebben in onze projecten en in E.D.I., de lokale vrouwenorganisatie waarmee we samenwerken. Mede dankzij deze bijdrage kunnen we nu een pirogue (houten kano) met buitenboordmotor kopen. 


30 Mei 2018 - Onze laatste nieuwe aankoop, een eigen bromfiets voor E.D.I.. In noodgevallen wordt hij gebruikt als ambulance. Meestal doet hij dienst als taxi waardoor E.D.I. extra inkomsten genereert. De eerste betalende klanten waren nota bene Belgische toeristen. Leuk toeval toch!April 2018 - E.D.I. heeft haar eigen logo ontwikkeld. Met dit logo willen ze  tonen dat ze een inclusieve organisatie zijn die niemand willen uitsluiten. En dat ze vooral "SAMEN" met anderen willen werken aan een betere toekomst voor iedereen op Idjwi.25 Maart 2018 - Feestelijke inhuldiging en eerste officiële vergadering van de vrouwenorganisatie EDI asbl (Ensemble pour le Développement d'Idjwi). Alle 45 mamans waren er, in hun EDI-pagne, en hebben samen overlegd over de projecten die ze in 2018 willen opstarten. We kijken al uit naar hun voorstellen!
Rugendo en EDI gaan SAMEN initiatieven opstarten om de leefomstandigheden van de lokale vrouwen te verbeteren. Vandaar onze slogan "Samen op weg". Als cadeau voor de oprichting van EDI hebben we voor elke maman een ecologisch kookvuur voorzien waardoor deze dagelijkse taak een stuk efficiënter, goedkoper en vooral gezonder kan. Lees ons uitgebreid artikel voor meer informatie over ecologische kookvuren.


prev next


Maart 2018 - Tijdens onze reis naar Congo hadden we gemerkt dat de schooluniformen van onze schoolkinderen hun beste tijd gehad hadden. We hebben dan ook voor elk kind een nieuw uniform en sandalen voorzien. En of ze fier zijn met hun nieuwe uniform!

18 Maart 2018 - Rugendo is te gast in het praatprogramma "Margriet Tussen de Mensen". Te zien op zondag 18 Maart om 16 uur op Eclips TV. (Telenet: kanaal 40, Proximus TV: kanaal 109).

Maart, April 2018 - Voor de tweede maal houden we onze jaarlijkse wafelverkoop ten voordele van onze projecten op Idjwi.

3 Maart 2018 - Opnames voor het praatprogramma "Margriet Tussen de mensen" van Margriet Hermans op Eclips TV. Margriet heeft Rugendo uitgenodigd om te komen praten over onze projecten. Dank je wel Margriet voor deze mooie kans!

Februari 2018 - Dankzij de subsidies van het Torfsfonds kunnen we vijftien nieuwe geiten uitdelen en voor twintig extra kinderen het schoolgeld betalen. Onze vrouwenorganisatie groeit zo verder aan tot 45 mamans en betalen we in totaal voor 60 kinderen het jaarlijkse schoolgeld.

Bedankt Torfs!


Februari 2018 - Els en Suzy reizen naar Idjwi om onze projecten te bezoeken maar vooral om met de "mamans" te overleggen over de op te starten projecten voor 2018. We werden geweldig goed ontvangen. De "mamans" hebben tijd gemaakt tussen hun drukke dagelijkse bezigheden door om met ons te vergaderen en te discussiëren. Uiteraard hebben we ook cadeaus uitgewisseld. De "mamans" hadden voor ons een kalkoen, eieren en ananassen. De meesten onder hen eten slechts één keer per jaar vlees, dus dan begrijp je dat zij ons een heel waardevolle cadeau gegeven hebben. Wij op onze beurt hadden voor hen een traditionele "pagne" mee. Deze pagne is vanaf nu het symbool van hun vrouwenorganisatie en gaan ze op elke bijeenkomst dragen. Om onze samenwerking te bezegelen werd er gezongen en gedanst.
We hebben ook de verschillende kinderen bezocht waarvoor we het schoolgeld betalen. Ze hadden allemaal goed gewerkt, er waren zelfs een paar primussen bij, dus ook daar was een cadeautje op zijn plaats. Een echte leren voetbal! Een heel verschil met de zelfgemaakte bal waarmee ze nu spelen. Ook hier blijdschap alom dus!


prev next


18 December 2017 - We hebben het gehaald! Dankzij jullie stemmen en steun krijgen we 1.000 Euro van het Torfsfonds. Daarmee gaan we 15 geiten kopen en betalen we voor 20 schoolkinderen een jaar lang het schoolgeld. Dank je wel Torfsfonds voor dit prachtige kerstcadeau!


December 2017 - Gazet van Antwerpen heeft aandacht voor de situatie in Oost-Congo en onze projecten. Dank je wel Gazet van Antwerpen voor deze mooie publiciteit. 


2 en 3 December 2017 - Rugendo staat op de fairtrade geschenkenbeurs van wereldwinkel Mol. Onze Rugendo-schermreinigers vallen in de smaak als

kerstcadeau voor het goede doel!


November 2017 - Rugendo komt in aanmerking voor subsidies door het Torfsfonds!!! Sympathisanten kunnen stemmen op onze projecten, de organisaties met de meeste stemmen zullen uiteindelijk in de prijzen vallen.

6 November 2017 - Samen met Zaba Kina vzw organiseerden we de voorstelling Beni Files door Elien Spillebeen.

Beni Files brengt het verhaal van de meer dan 1.000 burgerslachtoffers van het geweld in en rond de stad Beni in Oost-Congo. Volgens schattingen zijn er bovendien nog meer dan 80.000 burgers die hun huizen verlaten hebben op de vlucht voor het geweld Een tragedie die in de Westerse media niet altijd de aandacht krijgt die ze verdient.

Elien is persoonlijk haar ervaringen en verhalen met ons komen delen, afgewisseld met beklijvende getuigenissen van overlevenden van de aanslagen.
Een paar van de reacties op haar voorstelling; "Aangrijpend", "Emotioneel", "Indrukwekkend", "Hier moet ik toch eens over nadenken", "Chapeau Elien", .....
Zeker de moeite om eens een kijkje te nemen op de website van Beni Files: https://benifiles.com/nl/home/#INTRO
De opbrengst van deze voorstelling gaat volledig naar de projecten van Rugendo, Zaba Kina en Mama Kivu (de organisatie van Elien) in Congo.

September 2017 - We betalen het schoolgeld 2017-2018 voor 40 leerlingen van de lagere school. Deze kinderen komen allemaal uit gezinnen die het moeilijk hebben om de eindjes aan mekaar te knopen.


Augustus 2017 - De eerste lammetjes worden geboren. Onze veestapel groeit stilaan aan.


16 juli 2017 - Een zonnige zondag en Rugendo baat de bosbar uit van het Ecocentrum van Mol. Veel sympathisanten zijn langsgekomen om onze projecten te steunen en ondertussen te genieten van een drankje, een hapje en vooral een gezellig onderonsje.


28 juni 2017
- Casa Meo featuring Rugendo vzw, een culinaire avond waarvan de opbrengst volledig naar Rugendo vzw gaat. Onze eerste editie was geslaagd; lekker eten, een gezellige sfeer, ... en een mooie opbrengst voor onze projecten. We kijken al uit naar editie 2018.


April 2017
- Onze veestapel groeit verder aan tot 25 geiten.


Maart 2017 - Onze wafelverkoop als fondsenwerving is een succes.


Februari 2017 - RUGENDO heeft zijn eerste 10 geitjes uitgedeeld!


8 December 2016 - RUGENDO vzw wordt opgericht door Suzy Mentens, Vera Cambré en Els Mentens met als doelstelling het financieren van projecten in Oost-Congo om de situatie van lokale vrouwen te verbeteren.