Onze projecten!

Onze hoofdfocus ligt op weduwes en kwetsbare vrouwen – het merendeel van onze projecten is dan ook op hen afgestemd.

Daarnaast zetten we ook enkele initiatieven op voor de hele gemeenschap, én hebben we een scholingsprogramma voor weeskinderen.

Hieronder vind je een overzicht van onze projecten.

Benieuwd naar wat we zoal gerealiseerd hebben? Neem een kijkje op onze blog of blader door onze jaaroverzichten.

Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief!


Initiatieven voor (en door) de vrouwen van E.D.I.

Aan het begin van onze samenwerking met de vrouwen van E.D.I. lag de focus op het vervullen van hun basisbehoeften. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er voldoende eten op tafel komt? Hoe kunnen zij een extra inkomen genereren om schoolgeld, kleding of medicatie te bekostigen

Een van de eerste initiatieven was het ‘geitenproject’. Elke vrouw krijgt een geit, maar dit is geen vrijblijvende gift. Het eerstgeboren lammetje wordt doorgegeven aan een andere vrouw binnen de gemeenschap, of verkocht ten voordele van een gemeenschapsproject. De geit fungeert als een soort spaarpot: door verder te kweken, bouwen de vrouwen hun eigen kleine veestapel op. Moet er plots een grote uitgave gebeuren – bijvoorbeeld door ziekte – dan kunnen ze een geit verkopen voor extra inkomsten.

Daarnaast ontvangt elke vrouw een ecologisch kookvuur. Dit heeft tal van voordelen ten opzichte van het traditionele driestenenvuur, zowel op vlak van gezondheid als milieu. (Lees ons uitgebreid artikel hierover als je hier meer over wil weten.)

📌Een greep uit andere lopende initiatieven die inspelen op de basisbehoeften van de vrouwen:

✔️ Microkredieten voor vrouwen die een klein handeltje willen opstarten.
✔️Een zadenbank waar vrouwen zaaigoed kunnen ontlenen en nadien terug aanvullen met een deel van hun oogst.
✔️Een gemeenschappelijk veld, dat de vrouwen samen bewerken. Ze beslissen samen of de opbrengst verkocht wordt of dient voor hun eigen voedselvoorraad.

Deze projecten versterken niet alleen het dagelijks leven van de vrouwen, maar ook hun onderlinge solidariteit, verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid.

Opleidingen als hefboom voor zelfstandigheid

De afgelopen jaren is onze aandacht steeds meer verschoven naar het aanbieden van opleidingen. We investeren in praktische vakopleidingen zoals mandenvlechten, zeep maken of naaicursussen.

Deze cursussen geven de vrouwen niet alleen de kans om een extra inkomen te verdienen, maar zorgen ook voor een flinke boost in hun zelfvertrouwen. Naast het financiële voordeel creëren de opleidingen ook een sterkere band tussen de vrouwen. Samen leren en oefenen versterkt hun onderlinge verbondenheid en stimuleert samenwerking binnen de gemeenschap.

De meest recente stap in dit traject is een alfabetiseringscursus. Voor veel vrouwen is dit hun eerste kennismaking met lezen en schrijven — een mijlpaal die deuren opent op persoonlijk, sociaal en economisch vlak.

Met elk initiatief dat we samen opzetten, groeien deze vrouwen niet alleen in kennis en vaardigheden, maar ook in kracht en zelfredzaamheid.


Projecten voor de hele gemeenschap

Naast initiatieven voor vrouwen ondersteunt E.D.I. ook projecten die de hele gemeenschap ten goede komen.

Zo zetten we in op bewustmaking en duurzaamheid.
Via de lokale radio en infosessies verspreiden we informatie over familieplanning. Deze sessies worden op verschillende locaties georganiseerd, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen bereiken met duidelijke en toegankelijke informatie.

Met het herbebossingsprogramma delen we gratis boompjes uit aan de dorpsbewoners, die ze kunnen planten op hun eigen terrein. Onder de jonge aanplant zitten ook fruitbomen zoals mango en avocado – goed voor zowel het milieu als de voeding.

Het meest recente gemeenschapsproject is het herstellen en opwaarderen van het lokale drinkwaternetwerk. Toegang tot proper water blijft een basisrecht én een noodzakelijke voorwaarde voor gezondheid en ontwikkeling.

In uitzonderlijke situaties biedt E.D.I. ook noodhulp, bijvoorbeeld bij natuurrampen zoals de uitbarsting van de Nyiragongo-vulkaan, de overstromingen in Kalehe of, meer recent, aan de vluchtelingen die op de vlucht zijn voor het aanhoudende geweld van rebellen.

Samen bouwen we aan een sterkere, veerkrachtige gemeenschap waarin niemand achterblijft.


Onderwijs voor kinderen uit kwetsbare gezinnen

Voor veel gezinnen is het betalen van schoolgeld elk jaar opnieuw een zware financiële opgave. Het is dan ook één van de voornaamste redenen waarom kinderen – vooral uit kwetsbare gezinnen – niet naar school gaan. Vooral alleenstaande moeders hebben het moeilijk om deze kosten te dragen, ondanks hun sterke overtuiging dat onderwijs cruciaal is voor de toekomst van hun kinderen.

Daarom ondersteunt E.D.I. ook op dit vlak. We betalen het schoolgeld voor een 60tal kinderen uit financieel kwetsbare gezinnen. Dankzij deze steun konden zij hun schooljaar aanvatten en verder bouwen aan hun toekomst.
Onderwijs blijft een van de krachtigste hefbomen tegen armoede.

Daarom blijven we – samen met onze lokale partners – investeren in de toegang tot degelijk onderwijs voor elk kind, ongeacht hun achtergrond.