Wat zijn SDG’s?
De Sustainable Development Goals (SDG’s) of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen zijn 17 doelstellingen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgelegd, met als ambitie om tegen 2030 van de wereld een betere plek te maken voor iedereen.
Deze doelstellingen gelden voor alle landen, rijk én arm, en omvatten thema’s als armoedebestrijding, onderwijs, gezondheid, gendergelijkheid, economische groei, klimaatverandering en wereldvrede.
De eerste en misschien wel belangrijkste SDG is het beëindigen van extreme armoede – volgens de VN “de grootste uitdaging van onze tijd”.

Aan welke SDG’s draagt Rugendo bij?
SDG 1 – Geen armoede
Via microkredieten, de pirogue (vissersboot), en praktische opleidingen kunnen onze mamans een eigen inkomen genereren. Hierdoor kunnen ze in hun basisbehoeften voorzien en bouwen ze aan een zelfstandiger leven.
SDG 2 – Geen honger
Met de zadenbank en – op termijn – een eigen veld, beschikken de mamans over voldoende en gevarieerd voedsel voor zichzelf en hun gezinnen. Zo verminderen we voedselonzekerheid en ondervoeding.
SDG 3 – Goede gezondheid en welzijn
Voldoende voedsel en inkomen zijn basisvoorwaarden voor gezondheid. Daarnaast zorgt een bromfiets voor snel transport naar de kliniek in geval van medische noodsituaties. Minder rook door ecologische kookvuren betekent ook minder luchtwegaandoeningen.
SDG 4 – Kwaliteitsonderwijs
Dankzij ons schoolgeldprogramma kunnen 60 kinderen naar school – met een uniform en basisbenodigdheden. En doordat mamans via microkrediet inkomen genereren, kunnen zij vaak zélf het schoolgeld voor hun kinderen betalen.
SDG 5 – Gendergelijkheid
Vrouwen zijn onze belangrijkste doelgroep. We versterken hen via projecten die hen zelfstandigheid en eigenwaarde geven. Zo kunnen ze hun lot in eigen handen nemen en worden ze actief in de lokale economie en samenleving.
SDG 17 – Partnerschap om doelen te bereiken
Samen met onze lokale partner EDI asbl bouwen we aan duurzame oplossingen. We streven naar financiële onafhankelijkheid voor onze mamans, zodat zij zelf nieuwe projecten kunnen opstarten – ook zonder onze steun.
Waarom dit ook jouw verantwoordelijkheid is
Je hoeft niet naar het Zuiden te reizen om bij te dragen aan de SDG’s.
De keuzes die jij hier maakt – zoals vervoermiddelen, energiegebruik en consumptie – hebben rechtstreeks invloed op mensen elders in de wereld. Onze uitlaatgassen veroorzaken elders droogte of overstromingen, met hongersnood en migratie tot gevolg.
Door te investeren in onderwijs, kansen en perspectieven voor jongeren in Afrika, helpen we hen om ter plaatse een toekomst op te bouwen. Zo voorkomen we onvrijwillige migratie en bouwen we mee aan een stabielere wereld voor iedereen.
We leven tenslotte allemaal op dezelfde planeet. Waar er ook aan de SDG’s gewerkt wordt – elke actie telt.